jótékonyság

2021.12.01. 13:50

Cipősdobozba rejtik a hátrányos helyzetű gyerekek ajándékait Nógrád megyében

Megyeszerte gyűjtenek játékokat, ruhákat és egyéb tárgyakat a szervezetek és intézmények, de magánszemélyek is, hogy az általuk ajándékozott szeretetdobozzal szebbé varázsolják a rászoruló gyerekek karácsonyát.

Nagy Orsolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mint minden évben, így idén is több szervezet, intézmény és iskola is gyűjt a rászorulóknak szűkebb hazánkban a Cipősdoboz elnevezésű országos kezdeményezés keretében.

Handó Beatrix, a jótékonysági akciót szervező Salgótarjáni Járási Hivatal vezetője a Noolnak elmondta, hogy a Nógrád Megyei Kormányhivatal ebben az évben már tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a karácsonyi jótékonysági felhívást, amely által hátrányos helyzetű gyermekeket ajándékoznak meg egy doboznyi szeretettel. A cipősdobozokban tartós élelmiszerek, játékok és ruhaneműk találhatók. A felajánlók pedig egy cédulát ragasztanak rá, amelyen feltüntetik, hogy milyen nemű és korú gyermeknek szól az ajándék.

Többéves hagyomány már, hogy aki teheti, cipősdoboznyi meglepetést szerez annak, akinek talán nem jut más
Fotó: Hüvösi Csaba

– Az ajándékozás lényegében egyidős magával a szervezettel, az első generációs salgótarjáni kormányablak megalakulásának évében szerveztük meg először. Az első két évben még intézményrendszeren belül juttattuk el a munkatársak ajándékait a kisebb-nagyobb gyermekek számára, a harmadik alkalomtól kezdve ez a salgótarjáni Egészségügyi-Szociális Központtal együttműködésben valósul meg. Eddig több mint ezerkétszáz csomag jutott el a kormányhivataltól a gyermekekhez, a visszajelzések alapján pedig azokból rendre jut úgy a térség különböző településein élő, nehezebb sorsú családok gyermekeinek, de a megyeszékhelyi járásban működő család- és gyermekotthonok lakóihoz is – közölte Handó Beatrix.

Hozzátette: idén a hivatal munkatársai december 10-ig juttathatják el a becsomagolt, ajándékokkal teli cipősdobozokat a salgótarjáni kormányablakba, ahonnan karácsony előtt elszállítja a családokhoz az Egészségügyi-Szociális Központ.

A megye nyugati részén is lázasan gyűjtik a rászorulóknak az ajándékokat. Varga Róbertné Anikó, a rétsági Baptista Szeretetszolgálat önkéntes csapatának egyik tagja elárulta, hogy még nyolc évvel ezelőtt csatlakoztak a kezdeményezéshez, amely során szervezeteknek és intézményeknek juttatják el a cipősdobozokat. Sokszor óvodák és önkormányzatok is felkeresik őket. Kifejtette: sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy Nógrád megyében igen sok a nélkülöző gyermek. Ráadásul a világjárvány miatt nagyon sok szülő munka és segítség nélkül maradt, így különösen lényeges a támogatásuk.

– Fontos ez a kezdeményezés, hiszen sokan sajnos nem kapnak más karácsonyi ajándékot, így pedig nemnek és korosztálynak megfelelően játékoknak, kézműves tárgyaknak, édességnek, de még ruhának is örülhetnek a csemeték, akik igazán értékelnek minden apróságot, és az akció által szebbé tehetjük számukra az ünnepet – hangsúlyozta Varga Róbertné Anikó.

A felajánlásokat december 19-ig várják, és folyamatosan osztják majd ki a cipősdobozokat. Mint mondta, minden évben több száz ajándékcsomag gyűlik össze, ugyanakkor mindig van közöttük olyan, amelyet nem tudnak felhasználni, mivel nem megfelelő dolgokat tesznek a dobozokba.

Sok helyen gyűjtik a meglepetést

Vizsláson is szervez gyűjtést az önkormányzat, a helyi Karitász közreműködésével, A cipősdobozokat december elején osztják ki.

Sándor József polgármester elmondta, hogy első alkalommal csatlakoztak a kezdeményezéshez, amely által minél több rászoruló gyermeken szeretnének segíteni, hiszen lehet, hogy ők egyáltalán nem kapnak ajándékot, és fontos, hogy nekik is boldog karácsonyuk legyen. A mátranováki Fekete István Általános Iskola idén egy országos programban, a Segíts Velem Mosoly Manó elnevezésű akcióban vesz részt, amely során arra buzdítják a diákokat és szüleiket, hogy ajánlják fel azokat a használt, de még jó állapotú játékokat, amelyekre már nincs szükségük. Az adományokat egy dobozba helyezve lehet leadni december 6-ig az iskolában vagy a művelődési házban.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Nógrádi Ifjúságért Informális Csoport is megszervezte az adakozás ezen formáját, így akik segíteni szeretnének, akár rajtuk keresztül is megtehetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában