Közösségépítés

2021.12.28. 11:28

A helyi kulturális élet fellendítéséért dolgozik a Csécse Településért Egyesület

A falu kulturális életének fellendítéséért hívta életre egy maroknyi csapat a Csécse Településért Egyesületet 2008-ban. Az eltelt években megsokszorozódott a tagok száma, és jó néhány sikeres rendezvényt tudhatnak maguk mögött. Folyamatosan azért dolgoznak, hogy színvonalas és érdekes programokat biztosítsanak a helyieknek.

Gulyás Edina

A szervezet hosszú évek óta minden esztendőben betlehemet állít a falu központjában 

Forrás: Ladóczki Balázs/NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A helyi közösség oszlopos tagja Lánczi Imréné, az ő fejéből pattant ki 13 évvel ezelőtt az ötlet egy egyesület létrehozásáról, ami Csécse kulturális életét hivatott élénkíteni. A gondolatot tettek követték, kilenc fővel megalakult a Csécse Településért Egyesület. Az első program, amit megszerveztek – dr. Nagypál Györgyi háziorvos ötlete alapján –, a karácsonyhoz kapcsolódott, azóta is minden évben ünnepi programmal várják a falu lakóit az adventi időszakban. 

 

– Az évek során sokan csatlakoztak hozzánk, ma már 33 taggal működünk. Azért tevékenykedünk, hogy az általunk szervezett rendezvényekkel színvonalas kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk a helyieknek, ezáltal összetartó közösséget formáljunk – hangsúlyozta Sevelyáné Varbai Mária, az egyesület elnöke. – Tagjai vagyunk a Pásztói járásban megalakult közkincs kerekasztalnak. Ennek kapcsán második alkalommal Csécse adott otthont az értéktár-kiállításnak. Cél, hogy megismerjük, megmutassuk egymás értékeit, megőrizve azokat a következő generáció számára. 

 

Mint mondta, a pandémia miatt ugyan sok program elmaradt, azonban az azt megelőző években megtartották a Vidám Csécsei Húsvétot, május elsején zenés ébresztővel űzték el az álmot a helyiek szeméből, rendeztek Ki mit tud?-ot, meghirdették a Virágos Csécséért versenyt, közös túrázások és kirándulások tették színesebbé a helyi közéletet. Az egyesület által rendezett programok sorát még hosszan lehetne sorolni. Egész évben igyekeznek változatos, színvonalas és szórakoztató rendezvényekkel összekovácsolni a lakóközösséget. 

– A tagdíjakból és az adó egy százalékából gazdálkodunk, emellett pályázatokon is részt veszünk. Az elmúlt két évben négy nyertes pályázatot is elkönyvelhettünk. Az önkormányzat is támogatja a tevékenységünket, az épületet, ahol az egyesület működik, térítési díj nélkül használhatjuk – közölte Molnár-Virág Enikő, aki a gazdasági ügyeket intézi. 

A szervezet hosszú évek óta minden esztendőben betlehemet állít a falu központjában. Idén sincs ez másként, a tagok közül többen is sokat dolgoztak azért, hogy ünnepi díszbe öltöztessék a települést. Nem mindennapi adventi koszorú varázsolt meghitt hangulatot a parkban: a helyi fafaragómester által alkotott angyalfigurák teszik azt különlegessé. 

– A hagyományokhoz híven az adventi időszakban ünnepre hangoló programokkal készültünk az év legszebb időszakára. Minden hétvégén más helyi szervezet gyújtotta meg a gyertyát a koszorún, és műsort is adtak ezeken az alkalmakon. A Magyar Falu Programban elnyert 1,9 millió forintból valósítottuk meg a karácsonyi ünnepséget – tájékoztatott Horváthné Vido Nikoletta, aki a pályázatok bonyolítását is segíti az egyesület tagjaként. – Idén a község is csatlakozott egy országos programhoz, így élő adventi naptárrá változott Csécse. A 22. ablakot egyesületünk díszítette, majd a betlehem megszentelését és a negyedik gyertya meggyújtását követően a művelődési házban tartottuk meg a Mindenki Karácsonya elnevezésű programot, amelyen megvendégeltük a falu lakóit. 

 

Ma már harminchárom tagja van a faluért tevékenykedő csoportnak

Forrás: Ladóczki Balázs

 

Terveik szerint jövő év tavaszán felvonultatják hazánk kincsestárát

Az egyesület terveivel kapcsolatban Sevelyáné Varbai Mária elárulta: elnyert pályázati támogatás segítségével a következő év áprilisában Hungaricum sétányt alakítanak ki a faluban. Egész napos program keretében mutatják be hazánk kincsestárát az érdeklődőknek. 

– Amit csak lehet, élőben szeretnénk kiállítani, amire nincs lehetőség, azt fotókon sorakoztatjuk fel. Sok olyan értékkel büszkélkedhetünk, amelyeket talán nem is ismerünk – fogalmazott az elnök, hozzátéve: – A művelődési ház és az épület mögötti utca ad majd helyet a különleges rendezvénynek. A napot solymász- és vadászkutya-bemutató is színesíti, ezenkívül népmesevetítést is tervezünk, de az érdeklődők operett-előadást is láthatnak és táncházfoglalkozáson is részt vehetnek. Mindezeken túl gulyásfőző versenyt is hirdetünk. 

Mint mondta, a jövőben is arra törekednek, hogy a helyi csoportokkal együttműködve színvonalas programokat biztosítsanak a csécseieknek ahhoz, hogy kikapcsolódjanak és együtt tölthessék a szabadidejüket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában