nemzetiségi nap

2021.11.14. 12:12

Tizenhetedik alkalommal tartottak szlovák nemzetiségi napot Salgótarjánban

A lassan két évtizedes hagyomány alapján elmondható, ha november, akkor a megyeszékhelyen regionális szlovák nemzetiségi napot tartanak. Ugyan tavaly a világjárvány miatt elmaradt az esemény, azonban szombaton a József Attila Művelődési Központban újra – immár tizenhetedik alkalommal – találkoztak északi szomszédaink Nógrádban és Hevesben élő nemzettársai.

Csongrády Béla

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Mint mindig, ezúttal is a magyarországi szlovákok Uram, áldd meg ezt a Földet, s minden nemzetét kezdetű himnuszával kezdődött az esemény, majd dr. Egyed Ferdinánd, a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Hollerné Racskó Erzsébetet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökét s méltatta a rendezvény jelentőségét.

Új vonása volt a forgatókönyvnek, hogy dr. Egyed Ferdinánd bemutatta a megyei önkormányzat eredetileg Fuhl Imre budapesti újságíró által készített s napjainkban Rusnák Attila által felújított weboldalát, miközben felhívta a figyelmet annak használatára. Ugyancsak újdonságként hatott egy könyv – amely a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat kiadásában látott napvilágot – bemutatása. A Tátrától a Dunáig című verseskötetben tíz – különböző korszakokban élt – jelentős szlovák költő művei olvashatók két nyelven. Az előszót dr. Egyed Ferdinánd írta, a borító színes képeit Homoga József fotóművész készítette.

A regionális szlovák nap központi momentuma ezúttal is a Hugyecz Andrásnéról, Vanyarc néhai polgármesteréről, a szlovák kultúra lelkes éltetőjéről elnevezett díjak átadása volt. A ceremónián Komjáthi Andrásné, a megyei önkormányzat alelnöke és Nedeliczki Teréz, a Nógrád-Heves Megyei Szlovákok Egyesületének elnöke ismertette az érintettek életútját, érdemeit, majd dr. Egyed Ferdinánd is csatlakozott a díjátadókhoz. A programban közreműködött a mihálygergei Dobroda citeraegyüttes, a Pest megyei Acsáról érkezett Csibaj Banda nevű zenekar és fellépett két tehetséges vanyarci fiatal is: Ponyikai Petra énekelt, tangóharmonikán Budai Bence Sámuel kísérte.

Megérdemelt nagy sikert aratott egyórás bravúros összeállításával a zárórészben szerepelt kassai Zeleziar, Szlovákia egyik legjobbnak minősített néptáncegyüttese. A 430 főt számláló folklórtáncházat Salgótarjánban 33 táncos, énekes és zenész képviselte Vlado Urban művészeti vezető és koreográfus vezetésével. Bár a jelenlegi veszélyek ezúttal is megritkították a széksorokat, a rendezvény hangulata méltó volt előzményeihez és céljaihoz.

Hugyecz Andrásné-díjat kaptak

Ez alkalommal hirdették ki az elmúlt évben díjazottak nevét is. Egyikük, Pápainé Laczkovszki Zsuzsanna felsőpetényi pedagógus ezúttal sem tudott megjelenni s a tervek szerint 2022-ben veszi át a kitüntetését. Megkapta viszont a díjat a kisnánai Mátragyöngye Hagyományőrző Népdalkör 35 éves kiemelkedő tevékenysége elismeréseként. E naptári évben ugyancsak két díjazott volt: Kaszaláné Szabad Judit mátraszentimrei nyugalmazott pedagógus, a helyi szlovák önkormányzat elnöke. Ugyancsak nagy tapsban részesült dr. Egyedné Baránek Ruzsenka, aki országos szövetségi elnökként felsorolhatatlanul sokat tett és tesz a magyarországi szlovákság érdekében s mintegy lelke a nógrádi rendezvényeknek is. Kiemelkedő pillanat volt, amint éppen ő adott át ajándékot a 90 éves Budai Józsefnek, aki Erdőkürtről személyesen is eljött a találkozóra és visszaemlékezett arra, hogy elsőként lett Hugyecz Andrásné-díjas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában