utazás

2021.11.24. 10:37

Spanyol világörökségi helyszínekkel ismerkedtek meg a bolyais diákok

A Bolyai János Gimnázium tavaly támogatást nyert külföldi iskolai partnerség építésére az Erasmus-programban.

NMH

Sok közös programon vettek részt a fiatalok

Fotó: Beküldött

A világörökségi helyszínekhez kapcsolódó kétéves projekt a spanyol–magyar diákcsereprogramból áll és a két ország kultúrájának megismerését célzó együttműködésekről szól. Mindkét iskola két tanítási nyelvű, így a közös munka angolul folyik. A bolyaisok az elmúlt hetekben a Valencia melletti Segorbe városában jártak.

– Örültünk, hogy Spanyolországba utazhattunk. A gimnáziumból 19 diák és három tanár vett részt a programban. A segorbei középiskola diákjai és tanárai is barátságos fogadtatásban részesítettek minket – mondta Gáspár Csenge Adria 9/C osztályos tanuló, hozzátéve: – Az első nap az ismerkedéssel telt, másnap pedig a helyi nevezetességeket tekintettük meg: az olívaolaj-múzeumot­ és a bikafuttatás hagyományait is bemutatták. A tengerparton különféle vízi sportokat próbálhattunk ki. Pénteken Segorbe helyi sajátosságai, nevezetességei kerültek terítékre, délután pedig a közös kirándulás után helyi különlegességet kóstolhattak a magyar vendégek.

Sok közös programon vettek részt a fiatalok
Fotó: Beküldött

Szombaton ismét városnézés következett, Spanyolország harmadik legnagyobb településére, Valenciába látogattak. – Délelőtt idegenvezetővel jártuk körbe a várost, délután önállóan nézelődtünk – veszi át a szót Széles Kelli.

– Vasárnap a spanyol cserediákokkal és családjaikkal további világörökségi helyszíneket, kulturális emlékeket és speciális ételeket ismerhettünk meg. A hétfői nap is eseménydúsan telt: betekintést nyerhettünk az ottani oktatási rendszer működésébe, különböző tanórákon vettünk részt. Összehasonlítottuk a két országban folyó oktatást. Ebéd után egy gyönyörű vízeséshez kirándultunk. Az egyhetes programot közös főzéssel, a jellegzetes paella elkészítésével zárták a fiatalok, akik szívesen gondolnak vissza a segorbei diákokkal töltött időre, és remélik, hogy áprilisban Salgótarjánban viszonozhatják a vendéglátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában