műtőben

2021.11.02. 19:51

Sokan örülnek, hogy állatorvosnak tanult a gyémántdiplomás salgótarjáni szakember

Legutóbb bő két évvel ezelőtt látogattuk meg dr. Horsa Ottó – nagy ismertségnek és köztiszteletnek örvendő – állatorvost és emlékeztünk vissza hosszú és eredményekben gazdag pályafutására. Akkor is szó esett arról, hogy 1961-ben végezte el az állatorvos-tudományi egyetemet, s a számára felettébb jelentős dátumnak 2011-ben volt az ötvenedik évfordulója. Ennek megfelelően a felsőfokú intézménytől meg is kapta az aranydiplomát, amelyet annak reményében vett át, hogy tulajdonosa lesz a gyémántnak is.

Csongrády Béla

Dr. Horsa Ottó a gyémántdiplomával és kutyájával. A köztiszteletnek örvendő állatorvos karrierje során több társadalmi megbízatást is betöltött, s közmegelégedésre teljesített

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Nos, a közelmúltban megvalósult e szép terve, és megkapta a kiérdemelt rangos elismerést. Mi sem természetesebb, hogy örömmel tettünk eleget szíves invitálásának, hogy szót váltsunk az egyetem elvégzése óta eltelt hatvan esztendőről, felelevenítsük pályaképének főbb állomásait és a nyilvánosság előtt újólag megfogalmazzuk szakmai munkájának úgymond vezérelveit.

Dr. Horsa Ottó 1936. október 10-én született, ebből következően a minap töltötte be 85. életévét. Az itt helyben abszolvált érettségi vizsgáját követően – édesapja nyomdokain haladva – először bányászként, bányagépkezelőként helyezkedett el, sőt Miskolcon el is kezdte bányamérnöki tanulmányait. Azonban gyorsan módosította elképzeléseit, és a fővárosban az állatorvos-tudományi egyetemen alapozta meg egész élete értelmét meghatározó tevékenységét. Első rövid ideig tartó munkahelye a kisterenyei állami gazdaság volt, ahonnan a salgótarjáni városi tanácsra került, majd a Nógrád Megyei Állategészségügyi Állomáson a városi főállatorvosi tisztséget töltötte be. E feladatköre 1986-ban kerületi funkcióval is bővült, előtte azonban 1981-ben az egyetem állategészségügyi, igazgatási, szervezési szakán másoddiplomát is szerzett.

Dr. Horsa Ottó a gyémántdiplomával és kutyájával. A köztiszteletnek örvendő állatorvos karrierje során több társadalmi megbízatást is betöltött, s közmegelégedésre teljesített
Fotó: H.M. / NMH

2001-ben vonult nyugállományba, és azóta magánállatorvosként hasznosítja szakmai tudását, az állatok és gazdáik iránti empátiáját. Karrierje során több társadalmi megbízatást is betöltött, s közmegelégedésre teljesített. Kis rendelője manapság is nyitva áll mindenki előtt. Előfordul, hogy hetven kilométerről is felkeresik egy-egy kisebb-nagyobb védtelen beteg ügyében. Ez értelemszerűen jólesik dr. Horsa Ottónak, élteti őt, s a bizalom értéke mintegy felér az 1972 óta kapott öt kitüntetéssel.

Boldogsággal tölti el, hogy az idei őszön egykori 124 hallgatótársa közül az ő neve is ott szerepelhetett huszonkilenc kollégája között. Azt azonban sajnálja, hogy feleségének – akivel 58 éve él együtt szeretetben, és aki a pax et bonum, azaz a béke és jóság jegyében mindig fogta a kezét és sokat segített hivatása gyakorlásban – súlyos betegsége miatt nem sikerült személyesen átvennie a gyémántdiplomát dr. Sótonyi Péter rektortól. Abban azonban ismételten reménykedik, hogy az öt év múlva esedékes vasdiploma esetében erre is sor kerülhet.

Szép életelveket vall magáénak, egész életét a szeretet vezérelte

Mindenekelőtt a Biblia azon gondolatára alapoz, amely szerint: Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem. Meggyőződése szerint egész életében a hit, remény és szeretet elve vezérelte. Számára a gyógyítás nem munkát jelentett, hanem megoldandó feladatot, amelyet a lehetőségek szerinti mindenáron való segíteni akarás motivált. Számos – akár saját könyveiből is szerzett – olvasmányélménye nyomán meggyőződéssel osztja a humanista orvos, Albert Schweitzer gondolatát, amely szerint csak azok lesznek igazán boldogok, akik keresték és megtalálták, hogyan lehet másokat szolgálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában