egészséges finomság

2021.11.27. 11:20

Savanyítóüzem élénkítheti a gazdaságot Bujákon

Savanyított termékeket, lekvárt, ivólevet, de különféle szószokat és egyéb kuriózumokat is gyártanak majd a bujáki savanyítóüzemben. A beruházás által fellendülhet a környék gazdasága.

Nagy Orsolya

Varga Lajos építésvezető és Borbély Gábor polgármester egyeztet a beruházás helyszínén

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Több száz millió forintos támogatásból hoznak létre savanyítóüzemet a településen a Belügyminisztérium nyertes pályázatának köszönhetően. Borbély Gábor, a falu polgármestere portálunknak elmondta, mintegy három évvel ezelőtt az önkormányzat bekerült a minisztérium gazdaságélénkítő programjába. Olyan különféle ötletekkel és megoldásokkal kellett előállniuk, amelyek a gazdasági élet fejlesztését szolgálják a kisebb településeken, munkahelyeket teremtenek és árbevételt generálnak.

– Innen jött az ötlet a nagyobb, korszerű technológiával ellátott savanyítóüzem létrehozására. Bujákon egyébként már nagy hagyománya van ennek a tevékenységnek, hiszen hozzávetőleg hét éve foglalkozunk savanyítással. A támogatásnak köszönhetően most új szintre emelhetjük az üzemet – közölte a polgármester. Hozzátette: a mezőgazdasági közmunkaprogramban számos zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, amelyek mindegyikét fel tudják majd használni az üzemben. Ezen túlmenően majd a pásztói és a bátonyterenyei mezőgazdasági programban megtermelt árukból is szeretnének vásárolni.

Varga Lajos építésvezető és Borbély Gábor polgármester egyeztet a beruházás helyszínén
Fotó: L. B. / NMH

A polgármester arra is kitért, hogy egyébként teljes a repertoárjuk, de főként paprikát, uborkát és céklát dolgoznának fel. A savanyítás mellett pedig más termékeket is előállítanának. Van például két gyümölcsösük, az onnan származó 3-4 fajta gyümölcsből készítenének lekvárt és ivólevet is. A tervek között szerepelnek még szószok és egyéb prémiumminőségű termékek, kuriózumok is, amelyeket a modern gyártógépsor is lehetővé tesz. Ezeken kívül további különlegességekkel is készülnek.

– A környék önkormányzatai is jelezték már, hogy vásárolnak majd tőlünk késztermékeket, amelyeket a szociális étkeztetésben használnának fel. Bízunk benne, hogy a jövőben nagyobb élelmiszerláncoknak is tudunk majd szállítani – emelte ki Borbély Gábor, aki azt is elárulta, hogy a beszállítói tárgyalások már megkezdődtek, és piackutatást is végeztek.

Az önkormányzat tulajdonában lévő épületet bővítették ki
Fotó: L. B. / NMH

A település vezetője kifejtette, hogy egy, az önkormányzat tulajdonában lévő épületet alakítottak nagyobbá. Itt működött korábban a savanyítómanufaktúra, amelynek bővítéséhez egy mellette álló üres ingatlant vásároltak meg. A területen jelenleg is folynak az építési munkálatok. A pályázat által új, korszerű gépeket is vásárolnak, a beszerzések már folyamatban vannak.

A polgármester azt is elmondta, hogy ez a beruházás több szempontból is fontos a település életében, hiszen munkahelyeket teremt, s az üzemben egészséges élelmiszert állítanak elő időseknek, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, amelyek nem vagy csak alig tartalmaznak tartósítószert. Ráadásul olyan termékszegmenst is terveznek, amelynek köszönhetően például cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják bizonyos termékeiket. A fejlesztésnek köszönhetően pedig növekedhet a falu gazdasága. Borbély Gábor bízik benne, hogy a következő szezonban már teljes erővel dolgozhatnak a kivitelezésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában