templomszentelés

2021.11.28. 18:00

Püspök szentelte meg a korszerűsített kisecseti templomot

Több ütemben korszerűsítik a Cserhát dombvonulatai között húzódó kistelepülés templomát. Az első két felújítás zárásaként advent első vasárnapján Marton Zsolt váci megyéspüspök szentelte meg az épületet.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Éppen egy időben érkeztünk meg a vasárnap délelőtti szentmise helyszínére Marton Zsolt váci megyéspüspökkel, aki körbetekintve elámult, mondván milyen szép csend veszi őt körül a Cserhát szívében, átölelve a lelkéhez olyan közel álló magaslatokkal, mint amilyen maga a Naszály is Vác fölött. Később, a szentmise felvezetéseként is megemlítette, rendkívül felemelő számára, ha az egyházmegye legkisebb településeire is eljuthat, ahol a hívek ilyen komoly figyelmet szentelnek a templom állapotának.

Marton Zsolt számára nagy öröm, hogy éppen advent első vasárnapján szentelheti meg a kisecseti templomot
Fotó: H. Cs. / NMH

A szentmise kezdetén Ipolyi Károly, a község plébánosa részletezte a korszerűsítés tényleges munkálatait. Elmondta, az 1773-ban emelt templomban az utóbbi esztendőkben folyamatosan keletkeztek a meghibásodások, így az Egyházi örökség védelme című pályázatra jelentkeztek, melynek jóvoltából megközelítőleg 15 millió forintos támogatást nyertek el első körben a felújításra. Ennek során kicserélték a tetőszerkezetet, megoldották a vízelvezetést, majd következett a második ütem, ami a templombelső megszépítését takarta.

Ebben elvégezték a tatarozást, a festmények, freskók, szobrok rendbetételét, a festéseket, ami által minden tekintetben a huszonegyedik századnak megfelelő körülményeket teremtettek, ráadásul jelentős adomány érkezett magánszemélyektől is.

A plébános hozzátette, hogy a felújítás harmadik szakasza sem sokáig várat magára, ekkor a külső homlokzatot korszerűsítik, valamint a különálló haranglábat is helyreállítják.

Marton Zsolt püspök végezetül hangsúlyozta, nagy öröm, hogy éppen advent első vasárnapján szentelheti meg a kisecseti templomot, tisztelegve az Úr eljövetele előtt. A szentmisét követően a község művelődési házában az agapé keretében a püspök és Pribelszki Tamás polgármester személyesen megköszönte a támogatóknak a hozzájárulásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában