látogatás

2021.11.19. 17:43

Miniszterrel egyeztettek a mátranováki gyár fejlesztési terveiről

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken az Alstom mátranováki gyárába látogatott, ahol a vállalat vezetői ismertették a következő évekre vonatkozó fejlesztési terveiket. Az ezekhez szükséges kormányzati támogatásról egyeztettek, többek között a szakképzés, és a kutatás-fejlesztés vonatkozásában.

G. E.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken az Alstom mátranováki gyárába látogatott

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A következő évekre tervezett helyi fejlesztéseit mutatta be dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek pénteken az Alstom – a korábbi Bombardier – gyár vezetése. A program során kiderült, hogy modern gyártási technológiákkal és új tevékenységekkel növeli mátranováki gyárának versenyképességét a cég a következő években. A vállalat célja, hogy európai gyárainak többségébe Magyarországról szállítsa a vasúti forgóvázakat.

– A gyár jelenleg magas minőségű, személy- és gyorsvonatokhoz, metrókhoz és villamosokhoz használt, hegesztett acél forgóváz kereteket gyárt, amelyeket 100 százalékban európai gyáraiba exportál. A tervezett fejlesztésekkel nemcsak a gyártás volumene, de annak helyi hozzáadott értéke is növekedhet – tájékoztatott Balázs Gáspár az Alstom Transport Hungária Zrt. vezérigazgatója.

Mint mondta, a forgóváz keret a vasúti kocsik egyik legfontosabb eleme: erre szerelik fel a tengelyeket, rugókat és fékeket, ezért e részegység minősége meghatározó a vasúti biztonság szempontjából. Az Alstom mátranováki gyára ezen részegységek gyártására specializálódott, amelyből évente 1600-1800 darabot készít. A Nógrád megyei településen gyártott termékeket jelenleg kizárólag Németországba és Franciaországba exportálják, ahol az Alstom német, francia, osztrák, olasz, spanyol, svájci, belga, svéd magán vasúttársaságok számára gyártott vasúti járműveibe építik be azokat.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken az Alstom mátranováki gyárába látogatott | Fotó: L. B. / NMH

– Összhangban a kormány vasúti járműgyártásra vonatkozó stratégiájával, a tervezett fejlesztésekkel képessé kívánjuk tenni mátranováki gyárunkat hazai vonatok és metrószerelvények, valamint mozdonyok és egyéb vasúti járművek forgóvázainak helyben történő gyártására – hangsúlyozta Balázs Gáspár. – Mindezeket nemcsak a termelés mennyiségi növelésével és új technológiák bevezetésével tervezzük elérni, de bővíteni kívánjuk a gyár tevékenységi körét is – tette hozzá.

A vezérigazgató arra is kitért, hogy ezekkel párhuzamosan a nógrádi üzem jelenlegi 660 fős létszámát is növelni szeretnék a következő években. A fiatal munkavállalók bevonása érdekében a cég együttműködik a Miskolci Egyetemmel és a helyi képzési központokkal, valamint elindította a Kereskedelmi és Iparkamara által akkreditált, saját szakmai képzési programját is.

A nógrádi üzem jelenlegi 660 fős létszámát is növelni szeretnék a következő években | Fotó: L. B. / NMH

– Nógrád megye egyik legkiemelkedőbb gazdasági szereplője az Alstom helyi gyára, amelynek menedzsmentje ma az itt tervezett fejlesztésekről tájékoztatott – fejtette ki a megbeszélést követően dr. Palkovics László. – Az ezekhez elengedhetetlenül szükséges oktatási-képzési beszállítói rendszer fejlesztése a kormány feladata. Ma arról tárgyaltunk: melyek azok a diszciplinák – mások mellett a robotika, a hegesztés-technológia, egyéb szereléstechnológia – amely területen a magyar államnak lépnie kell. A 21. századi szakképző intézmény programunk által az ipari szakképző intézményeinket alkalmassá tudjuk arra tenni, hogy ezeknek az elvárásoknak megfeleljenek.

Nógrád megye legnagyobb munkaadója a mátranováki gyár

Magyarország az Alstom 7000 munkavállalót foglalkoztató Közép- és Kelet-Európai klaszterének része, amelyben 9 országban gyártó-, további 8 országban pedig kereskedelmi képviselettel van jelen a vállalat. A cég Budapesten kereskedelmi irodát tart fenn, mátranováki forgóváz keret gyárában pedig, amely Nógrád megye egyik legnagyobb munkaadója, több mint 660 főt foglalkoztat. Exportvolumene évi 35-40 millió euró, amely a tervezett fejlesztésekkel összhangban várhatóan növekedni fog. Ennek elérése érdekében a vállalat fokozottan épít majd a mintegy 150 magyar vállalkozást is magában foglaló beszállítói hálózatára, és növelni tervezi a mintegy 3,7 milliárd forint értékű magyarországi beszerzéseit. Az Alstom mindemellett a BKV beszállítója is: a budapesti metró flotta 50 százalékát a vállalat által gyártott Metropolis metrószerelvények teszik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában