tragédia

2021.11.17. 16:30

Mindenük odaveszett: helyszíni fotók és videó a tragikus szécsényi tűzesetről

Kedden este néhány óra leforgása alatt egy lakástűzben veszett oda mindene egy családnak. A polgármester és az önkormányzat munkatársai azóta minden követ megmozgatnak, hogy segíteni tudjanak a ház nyugdíjas tulajdonosának és a fiának. Eddig kettesben éltek a régi parasztházban.

F. O.

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Ferovné Hrehorovszky Anna 66 éves nyugdíjas özvegyasszony fiával lakott a házban, ami kedd este teljesen kiégett. Ottjártunkkor a betört ablakokon keresztül a fekete falak mellett elszenesedett bútorokat és megégett ruhák halmazát lehetett látni. Ezeket már soha többé nem tudják használni.

A letört asszony elmondta, hogy nem tartózkodtak a fiával az épületben, amikor felcsaptak a lángok. Az udvaron különálló kis épületben voltak és csak annyit vettek észre először, hogy elment az áram.

– A fiam kiment, hogy megnézze a kapcsolószekrényt és egy vizeskannával a kezében láttam viszont néhány perccel később, amikor azt mondta nekem, hogy hívjam a tűzoltókat, mert lángol a hálószoba. Rettenetesen megijedtem… Az egész még most sem tűnik valóságnak… Mi szerencsére ép bőrrel megúsztuk a szerencsétlenséget, az öt kutyánknak sem esett baja – mondta a könnyeivel küzdő asszony.

A tűzoltók perceken belül megérkeztek, de utána órákig küzdöttek a lángokkal, mire sikerült eloltaniuk a szétterjedt tüzet.

Fotó: NMKI

– Nagyon hálás vagyok az önkormányzatnak, az ismerősöknek és a helyi embereknek is, mert rengeteg segítséget kaptunk a szörnyű tragédia óta. A hivatalban az egyik ügyintéző tízezer forintot is adott egy borítékban, amit nem tudtam eléggé megköszönni neki… Nem hagytak egyedül a bajban és átmenetileg egy kis lakást is biztosít a számunkra a hivatal, mert örökké nem maradhatunk az ismerőseinknél, bármennyire is szívesen látnak bennünket – mondta Ferovné Hrehorovszky Anna.

Az önkormányzat segített pótolni az asszonynak az iratait, mert anélkül nem lehet ügyeket sem intézni. Stayer László polgármester portálunknak elmondta: szeretnék, ha segítségnyújtás az önkormányzaton keresztül működne, mert csak így tudják összehangolni az adományokat, hogy ténylegesen meg is kapjanak mindent, ami szükséges számukra.

– Az élelmiszer-adományok mellett ruhát is kaptak már a segítő szándékú emberektől. Ám éppen ennyire fontos volt az is, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereiket újra felírassuk a háziorvosukkal. Aki segíteni szeretne, az őket is felkeresheti, de az önkormányzatot is, mert ilyen helyzetben kell az összefogás – fejtette ki Stayer László.

Szeles Péter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője portálunknak elmondta: kedden, 17 óra után pár perccel érkezett a bejelentés arról, hogy Szécsényben, a Rákóczi úton füst szivárog egy családi házból. Hét gépjárművel huszonöt tűzoltó indult azonnal a helyszínre, ám mire megérkeztek, már teljes terjedelmében égett a hozzávetőleg 160 négyzetméteres lakóépület tetőszerkezete és a helyiségek közül is lángokban állt kettő.

– Kollégáim két gázpalackot hoztak ki a tűzből, ezeket visszahűtötték. Az oltást nehezítette, hogy az ingatlanban nagy mennyiségű papírt, illetve ruhaneműt halmoztak fel. Az egységeknek ez a lángok megfékezése után is munkát adott, mert át kellett vizsgálni az épületet, hogy ne maradjon benne semmiféle tűzfészek. Egy ilyen később újra bajt okozhatott volna – fejtette ki Szeles Péter.

A katasztrófavédelem hivatalvezetője hozzátette: az ott lakó nő és a fia nem tartózkodtak bent az épületben, amikor a tűzoltók a helyszínre értek – sem nekik, sem másnak nem esett baja –, ám a ház olyannyira megsérült, hogy oda már nem térhettek vissza. Rokonoknál szállásolták el őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában