ragadozó

2021.11.27. 13:31

Koronavírusban elpusztult a nógrádi megyehatár közelében befogott szervál

A nógrádi megyehatár közelében befogott ragadozó boncolását még pénteken elvégezték, és a vizsgálatok megállapították, hogy halálát Covid19 koronavírus betegség okozta.

Nool

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, Heves megye közvetlen szomszédságában, Borsodnádasdon kaptak lencsevégre egy afrikai szavannákon őshonos vadmacskát. A rendkívül legyengült állapotban lévő szervált, a nógrádi megyehatártól nem messze, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakembereinek sikerült megtalálni és befogni.

A ragadozót kedden a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére szállították. Az Állatkert szombaton kiadott közleménye szerint az állat elpusztult, melynek halálát a vizsgálatok szerint Covid19 koronavírus betegség okozta.

Mint írják: az állapota péntek reggelre rosszabbodott, légúti megbetegedésre utaló, valamint idegrendszeri tüneteket is mutatott. Antibiotikumot és többféle gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapítót kapott, de az állatorvosok erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni: nem sokkal 11 óra előtt elpusztult.

Az Állatkert közleményében emlékeztettek: a koronavírus világjárvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a pandémiáért felelős SARS-CoV-2 vírust egzotikus macskafélék szervezetében. Az első ilyen esetre 2020 tavaszán került sor a bronxi állatkert nagymacskáinál. A betegség a legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt, de például egy nebraskai állatkertben három hópárduc elpusztult a vírus okozta megbetegedés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában