Honvédelemért Kitüntető Cím

2021.11.15. 06:50

Kitüntették a balassagyarmati tankerületi központ igazgatóját

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója a Honvédelemért Kitüntető Cím második fokozatát vehette át nemrégiben a védelmi igazgatási szakfeladatok támogatása terén kifejtett konstruktív tevékenysége, áldozatkész munkája elismeréseként.

Lászlók Judit

Nagyné Barna Orsolya elmondta, hogy az elismerés indoklásában arra is kitértek, hogy a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát több tevékenysége miatt érdemelte ki.

– Egyrészt tankerületünkben folyamatosan támogatjuk azt a munkát, az olyan együttműködéseket, amelyek a hazaszeretetre irányítják a diákok figyelmét. Másrészt a pandémia idején munkatársaimmal minden tőlünk telhető segítséget megadtunk a védekezésben részt vevő szerveknek – fogalmazott Nagyné Barna Orsolya. Hozzátette: – A járvánnyal szemben minden összefogásra, segítségre szükség volt. A Balassagyarmati Tankerületi Központ ott segített, ahol tudott. A városi kórházban szolgálatot teljesítő katonák és rezidensek számára szállást biztosítottunk kollégiumunkban, hiszen a középiskolás tanulóink tantermen kívüli digitális oktatásban vettek részt 2020 novemberétől egészen 2021 májusáig, így az épület üresen állt, és a kórháznak minden segítség jól jött. Mi ezzel tudtunk hozzájárulni a védekezéshez.

Az igazgató kifejtette, hogy a tankerületi központ többször támogatta a Honvédelmi Sportszövetség által Balassagyarmaton megrendezett Bátrak Ligája versenyt, amelyen személyesen is szerepet vállalt 2019-ben, majd 2021-ben.

Nagyné Barna Orsolya
Fotó: NMH

– Teljes mértékben egyetért azzal a céllal, amit a Honvédelmi Sportszövetség képvisel, azaz, hogy segítsük a hazafias és honvédelmi szerepvállalást, a fiatalok szellemi és fizikai aktivitását. A név kötelez: Balassagyarmat a legbátrabb város, tehát ez elvárás is tőlünk, balassagyarmatiaktól. Tankerületi igazgatóként is fontosnak tartom a fiatalok hazaszeretetre nevelését, a sport pedig jó lehetőség erre – mondta Nagyné Barna Orsolya. Arra is kitért, hogy Balassagyarmaton hamarosan elkészül a Honvédelmi Sportközpont, amely a közösségi élmények, a sportolás és honvédelmi ismeretek elsajátításának legfőbb helyszíne lesz a városban, ahol számítanak iskoláik tanulóira is. Az új intézmény lehetőséget ad majd arra, hogy a sporttevékenységet, a közösségben töltött időt minél tartalmasabban, szélesebb körben és minél magasabb szinten élhessék meg a környék lakói. A sportközpontnak köszönhetően pedig újabb sportágakkal is megismerkedhetnek majd a diákjaik.

– Dr. Nébald Györggyel, a Honvédelmi Sportszövetség alelnökével nemrég szakmailag egyeztettünk arról, hogyan és miben tudjuk együttműködésünket erősíteni a jövőben. Támogatjuk a megyében megvalósuló haditornaversenyek szervezését is. A tankerület részéről minden segítséget megadunk, például a versenyek helyszínének biztosításával, ezentúl szívesen köszöntöm a részvevőket és a díjazottakat – hangsúlyozta az igazgató, aki fontosnak tartja ezen tevékenységek támogatását.

– A mai digitális világban is szükség van a fiatalok hazafias és honvédelmi nevelésére, azért, hogy kötődjenek a szülőföldjükhöz, szeressék a hazájukat, településüket, és tiszteljék az őseik által rájuk hagyott értékeket. Ezenfelül minden olyan lehetőség, verseny, ami fegyelemre, önuralomra tanítja, bátorságra neveli a tanulóinkat, támogatandó, hiszen iskolai teljesítményükre is pozitívan hat. Hátrányos helyzetű diákjaink a sport terén kiemelkedő sikereket érnek el, ami magabiztosságot ad, és arra ösztönzi őket, hogy kitartással elérjék céljaikat – mondta Nagyné Barna Orsolya.

Ezek is érdekelhetik