ünnepi varázslat

2021.11.26. 13:49

Karácsonyi díszbe öltöztek a Nógrád megyei települések

Valamennyi nógrádi települést a héten már elkezdtek ünnepi díszbe öltöztetni, hogy advent első vasárnapján a meghitt fények és a felállított karácsonyfák látványa közelebb hozza a szeretet ünnepének hangulatát.

Munkatársainktól

Rétság központjában már felkerültek a karácsonyi dekorációk, füzérek is

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Rétságon hagyományos díszítésekkel rukkol elő az önkormányzat. A betlehemi jászolt a hivatal épülete előtt állították fel. Az adventi koszorút kedden alakították ki a művelődési központ előterében, a november 28-i első gyertyagyújtást ünnepi műsorok kísérik. Mezőfi Zoltán polgármester tájékoztatott: a lámpaoszlopokra és az intézményekre is helyeztek fel dekorációkat, míg a Piac téren egy átfeszített dísz adja az ékességet. Nem maradt el a felöltöztetett fenyőfa sem a település központjában.

Rétság központjában már felkerültek a karácsonyi dekorációk, füzérek is
Fotó: L. B. / NMH

A Salgótarján szívében magasodó, tizenkét méter magas lucfenyőt Horváth József somoskőújfalui lakos ajánlotta fel az ünnepre, melyre már felkerültek a tavalyi dekorációk. Az utcai díszkivilágítás pedig ünnepi hangulatot áraszt a városrészeken is.

Salgótarjánban is elfoglalták a helyüket a már megszokott díszek
Fotó: H. Cs. / NMH

Bátonyterenyén a Városház tér és a Flóra-szobor körüli tér öltözik díszbe. Utóbbi helyszínen díszítik fel a fenyőt a Bátonyterenyei Közfoglalkoztatási Nonprofit Kft. munkatársai. A városháza előtt a helyi Balogh házaspár által felajánlott tűlevelűt állítják fel. Idén némi újdonságot is belecsempésznek a dekorációba: lesz betlehemi jászol és mindkét helyszínen adventi koszorú, ahol közös gyertyagyújtásokkal várják majd a karácsonyt.

Mátranovákon mintegy kétmillió forintból cserélték le az elhasználódott oszlopdíszeket. A napokban már fel is került a villanyoszlopokra a húsz világítótest. Bodor Ernőné polgármester elmondta: december első napjaiban három helyen díszítik majd a lakosokkal a karácsonyfát, valamennyit helyiek ajánlották fel. A művelődési háznál adventi koszorút helyeztek el. A bányatelepi falurészen a kisebbségi önkormányzat is aktívan részt vállal a dekorálásból. A helyi óvoda és általános iskola ablakait kézzel készült figurákkal díszítik fel a gyerekekkel.

Balassagyarmaton minden ünnepi programot bepótolnak, amit tavaly a járvány felülírt, adventi műsorok kavalkádja várja majd a helyieket. – Három éve már fenyőfát sem kell kivágnunk, hiszen a vármegyeháza előtti ezüstfenyőnk akkorára megnőtt, hogy erre nincs gondunk. A várost is ünnepi hangulatba öltöztetjük: a főteret és a nagyobb épületeinket feliratokkal dekoráljuk, ezen kívül a körforgalmakba napelemes világító karácsonyi installációk kerülnek. A gyermekek nagy örömére ismét lesz korcsolyapálya is – mondta Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere.

Szécsényben mind a négy adventi vasárnapon adventi vásárt tartanak a sétálóutcában ünnepi műsorokkal és gyertyagyújtással. Csatlós Noémi, a város közművelődési referense kifejtette: a sétálóutcában már elhelyezték a város karácsonyfáját és az adventi koszorút. E helyszínen találhatóak az adventi vásár fontos kellékei, a díszbe öltöztetett faházikók, melyekhez az ünnepi kapun keresztül lehet majd eljutni.

Mátraszelén a díszítésben az önkormányzat munkatársai is részt vesznek. – A fát és az adventi koszorút a kultúrház mellett még ma felállítjuk. Folyamatosan gondoskodunk arról, hogy ünnepi hangulatot varázsoljunk szerte a községben a hagyományos és egyedi dekorációinkkal – fejtette ki Bornai Attiláné pénzügyi főelőadó. A fényfüzérek, az égősorral megtöltött átlátszó ajándékdobozok és a fenyőgallyakból készült karácsonyi manók varázsolnak ünnepi hangulatot.

Pásztón is új díszekkel várják a karácsonyt
Fotó: L. B. / NMH

Díszkapu készült

Pásztó is ünnepi díszbe öltözik az ünnepekre. Farkas Attila, a város polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a település központjában a már meglévő díszek mellé újakat is vásároltak, így például a közelmúltban csináltattak egy díszkaput is. Emellett új manó és hóember is várja az érdeklődőket.

A városvezető hozzátette, hogy a város oszlopaira ma helyezik fel a díszkivilágítást.

Hangsúlyozta: a város önkormányzata idén is – mint minden évben – egy felajánlásnak köszönhetően állítja fel a karácsonyfát, melyet már meg is kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában