látás

2021.11.05. 06:57

Így óvhatjuk meg szemünk egészségét a Nógrád megyei szakember szerint

Sokan elhanyagolják a rendszeres kontrollvizsgálatot a szemészeten, pedig valamilyen betegség is állhat a romló látás hátterében. A képernyő előtt végzett munka esetében szükséges időnként a szünet beiktatása, ezáltal biztosíthatjuk ugyanis azt, hogy meg­pihenjenek a szemizmok.

Fodor Orsolya

Fenyvesi Vera látszerész szerint a kontaktlencse használata még nem terjedt el

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Szemünk védelme minden életkorban fontos, mert az éles látás elengedhetetlen az egészségünk és a mindennapi komfortunk szempontjából. Egyre több időt töltenek az emberek a képernyők előtt, de azt kevesen tudják, hogy óránként tíz perc pihenőre is szüksége van a szemeinknek.

Fenyvesi Vera látszerésznek az a tapasztalata, hogy sokan nem keresik fel időben a szakembereket, pedig évente lenne szükséges egy kontrollvizsgálat, amivel arra is fény derülhet, ha valamilyen betegség áll a rossz látás hátterében.

– Ötvenéves kor felett gyakoribb a szürke hályog, amit rutinbeavatkozással már lehet kezelni. Sokan csak három-négy évente látogatnak el az ellenőrzésre, amikor már annyira megromlott a látásuk, hogy az a mindennapi életüket is hátrányosan befolyásolja – mondta a szakember.

Mint mondta, nyáron, az iskolakezdés előtt sok diák jelentkezett be szemvizsgálatra, de a szülők hozzáállása nem mindig a megfelelő ezzel kapcsolatban. Sokan ugyanis lebeszélik a csemetéjüket – az orvosi tanács ellenére –, hogy rendszeresen viseljék a felírt szemüveget. Tévesen azt hiszik, hogy azzal tesznek jót a számukra, ha ritkábban használják.

Fenyvesi Vera látszerész szerint a kontaktlencse használata még nem terjedt el
Fotó: H. Cs. / NMH

– A fiatalok esetében az is előfordulhat, hogy kinövik a látásproblémát. Ezért is lényeges a rendszeres ellenőrzés. Az orvos csak akkor fogja a szemüveget javasolni, ha valóban szükség van rá – hangsúlyozta Fenyvesi Vera.­

A kontaktlencse-használat még mindig nem terjedt el eléggé, mert sokan idegenkednek tőle. Leginkább azok választják ezt, akik számára magasabb dioptria szükséges. Felvilágosítás után azért bátrabbak az emberek, de leginkább a nőkre jellemző, hogy ezt a lehetőséget választják.

– A kontaktlencse esetében lényeges betartani a higiéniai szabályokat, hogy az eszköz ne okozzon problémát. Egy nőnek figyelni kell többek között arra, hogy sminkelés előtt tegye be a lencsét, ezzel megelőzi, hogy egész napra festék kerüljön a szembe, ami súlyos fertőzést is okozhat – hívta fel a figyelmet Fenyvesi Vera.

A hidratálásra is érdemes odafigyelni, mert komfortosabb szemcseppel együtt használni a kontaktlencsét, ellenkező esetben akár a légmozgás is kellemetlen lehet a viselőjének.

Károsíthat is az olcsó szemüveg

A salgótarjáni Papp Lászlóné már nyugdíjasként vett részt élete első szemvizsgálatán. Addig csak a nagyáruházakban kapható olcsó szemüvegeket használta, amiért nem dicsérte meg az orvosa: a szuper­marketek polcairól találomra választott okulárék ugyanis ronthatják is a látást. – Másfél éve már tökéletesen látok, és rendszeresen hordom a számomra felírt szemüveget. A legutóbbi kontroll is megerősítette, hogy nem romlott a szemem. Régebben csak akkor használtam szemüveget, ha újságot vagy könyvet vettem a kezembe. Számos olcsó olvasószemüvegem volt, de egyik sem bizonyult az igazinak. A mostaniban az is jó, hogy fényre sötétedik a lencse, így már a napsütés sem bántja az érzékeny szememet – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában