olvasás

2021.11.01. 06:55

Hangoskönyvek helyett inkább az olvasást választják Nógrád megyében

A nógrádiak többsége nem rajong a könyvek hangos változatáért. Aki mégis ilyet keres, az úgy juthat a legkönnyebben hozzá, ha a világhálón megrendeli a kiválasztott „kötetet”. Leginkább az idősebbek, az utazók és a kisebb gyermeket nevelő szülők részesítik előnyben a színművészek által felolvasott tartalmat.

Fodor Orsolya

Nem elérhetetlenek a CD-re felvett anyagok a boltokban, de nem túl népszerűek

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Nem rajong az olvasóközönség a hangoskönyvekért. Ez derült ki a Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) tanulmányából, amely szerint egy évvel ezelőtt nyomtatott könyvet a teljes népesség 34 százaléka, e-könyvet 2 százaléka, míg hangoskönyvet mindössze 1 százaléka vásárolt. Mint azt írták: mindhárom könyvformátum esetében – csakúgy, mint az olvasás, a vásárlás terén is – a szépirodalom és a szórakoztató irodalom a két legnépszerűbb műfaj az olvasók körében. Az is kiderült, hogy nagyon alacsony az elektronikus gyerekkönyvek, valamint a tudományos témájú vagy életmóddal, egészséggel foglalkozó hangoskönyvek iránti kereslet. A megyeszékhely egyik legnagyobb könyvesboltjában is hasonló a tapasztalat.

– Négy évvel ezelőtt vezettük be az üzletünk kínálatába a hangoskönyveket, de annyira kevesen érdeklődtek irántuk, hogy lassan már egy éve nem tartunk ilyesmit készleten. Természetesen hozzá lehet jutni, ha valaki az interneten megrendeli, akkor nálunk ugyanúgy átveheti, mint a papíralapú változatot – fogalmazott Szabó Zsanett üzletvezető.

Hozzátette: jellemzően az idősebbek keresik a kötetek ilyen jellegű megjelenését, de a szülők is előszeretettel választják gyermekeik számára, főleg azért, hogy ne nekik kelljen felolvasni a mesét.

Nem elérhetetlenek a CD-re felvett anyagok a boltokban, de nem túl népszerűek
Fotó: L. B. / NMH

Mint mondta, a legtöbb könyvrajongó szereti a papír illatát, és szívesen ül le az üzletben is lapozgatni valamelyik újdonságot. Hangos változatban leginkább a novellák, a vallással kapcsolatos témák és a legszebb magyar versek népszerűek az olvasók körében. A színművészek által felolvasott remekművek hallgatásakor egy előadáson érezheti magát az ember.

A hangoskönyvek tehát nem elérhetetlenek a vásárlók számára. Néhány nap alatt hozzájuthat az, aki ezt a módját választja az „olvasásnak”.

Az üzletvezető arra is kitért, hogy korosztályonként és nemenként változnak az igények. A szépkorú nők például a romantikusabb témájú alkotásokat részesítik előnyben, míg a középkorú férfiak nagy számban a krimiket keresik. Kiemelte, hogy a diákok, fiatalok körében a kötelező olvasmányok is kedveltek, és nemcsak amiatt, mert a tananyag része az adott alkotás, hanem egyszerűen magával ragadja őket a történet varázsa.

Hallgatják a történetet az utazók

A TÁRKI tanulmánya szerint a hagyományos nyomtatott könyvek magabiztosan tartják könyvpiaci dominanciájukat: 2020-ban a kifejezetten könyvkedvelő online válaszadók 97 százaléka vásárolt nyomtatott könyvet, miközben e-könyvet 29 százalék, hangoskönyvet pedig 8 százalék. A nógrádi tapasztalatok szerint leginkább azok választják lemezen a szerzeményeket, akik sokat utaznak. A regények mellett keresik még a vevők az oktatáshoz kapcsolódó kötelező olvasmányokat és az idegen nyelvű kiadványokat is. A hagyományos, megszokott könyvforma még mindig nagy népszerűségnek örvend az összes korosztályban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában