ostrom

2021.11.09. 10:50

Felszabadulására emlékezik Szécsény

Szécsény három évvel korábban szabadult fel a török uralom alól, mint Buda.

Sz. F.

Korhű ruhákba öltözött múltidézők a nemzeti megerősödés nyári ünnepén

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A török sereg 1683-ban erőfeszítéseket tett Bécs elfoglalására, de Lotharingiai Károly és Sobieski János lengyel király csapatai ezt megakadályozták. Sobieski János a párkányi győzelem után úgy határozott, hogy még a tél beállta előtt hazatér Lengyelországba. Forgách Ádám özvegye, Rechberg Katalin azonban arra kérte a lengyel királyt, hogy verje ki a törököt Szécsényből, a család ősi birtokáról. A király seregével november 10-én Szécsény alá érkezett és elrendelte a vár ostromát. A törökök felgyújtották a külső várost. Sobieski katonái megfékezték a tűz továbbterjedését, s egészen a vár kapujáig jutottak. Az ostrom sikerrel járt. A törökök a szabad elvonulás ígéretére megadták magukat. A több mint ezerfős sereg fegyverét a várban hagyva végleg elvonult Szécsényből.

A grófné a királynak és tisztjeinek adott vacsorával és bállal fejezte ki háláját a felszabadítóknak. A hálaadó Te Deumot a ferences templomban tartották, melynek falán ma emléktábla, illetve egy utca is őrzi Sobieski János nevét.

Szécsényben a török uralom alóli felszabadulásról hosszú évtizedeken át nem emlékeztek meg. Most dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója szervezésében november 10-én, délután fél ötkor történelmi megemlékezésre kerül sor. A templom kertjében az emléktáblánál a lengyel és a magyar himnusz elhangzását követően török zene csendül fel, majd dr. Limbacher Gábor történelmi megemlékezésére kerül sor, amelyet Híves István és Híves Boglárka énekesek fellépése színesít majd. Ezután a múzeum dísztermében Dr. Molnár István történész és Joanna Urbanska tartanak előadást.

Korhű ruhákba öltözött múltidézők a nemzeti megerősödés nyári ünnepén
Fotó: L.B. / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában