mentés

2021.11.26. 08:26

Felépült a macskabagoly, ami napokig volt egy nógrádi ház kéményének fogságában

November közepén már három napja lehetett egy honti családi ház kéményének fogságában az a fiatal macskabagoly, amit Veres Amanda telefonos instrukcióinak segítségével szabadítottak ki az ott élők.

F. O.

A mentés komoly szaktudást igényel

Fotó: Beküldött

A helybeli fiatal egy vadmentő alapítványnál önkéntes, így számos állattal találkozott már az évek során. Kollégái is bármikor tanáccsal szolgálnak, ha valaki vaddal kapcsolatos ismeretlen helyzettel szembesül­. A legutóbbi esetben a madár azonnal a honti Veres Amanda gondozásába került, miután kiemelték a szűk helyről. A szakszerű ellátásnak köszönhetően mára teljesen felépült, és néhány napja szabadon is engedték.

– A Fehér Holló Vadmentő Alapítványtól korábban azt tanultam, hogy a legyengült baglyok esetében a mentés után a legjobb, ha színhúst kap enni az állat, mert például az egér – a csontok és a szőr miatt – megterhelő lenne a számára. Nem most mentettem először baglyot, így elmondhatom, hogy van tapasztalatom a gondozásával kapcsolatban – fejtette ki Veres Amanda.

A mentés komoly szaktudást igényel
Fotó: Beküldött

Mint mondta, a szárnyasok ezen fajának mentése komoly szaktudást igényel, ugyanis nem etethetőek bármivel, és arra is lényeges odafigyelni, hogy mely napszakban adjuk nekik a táplálékot.

– Meglepően együttműködő volt az állat. Lehet, hogy ezt éppen a legyengültsége okozta, de az is megeshet, tudta, hogy segítséget kap tőlünk. Napokig érződött az állapotán, hogy nincs ereje, és már kezdett kiszáradni, ezért vitaminokat és kiegészítőket adtunk neki, amire szerencsére jól reagált – mesélte az állatvédő.

A csirkemellen kívül nyúlhúst is kapott a bagoly, később viszont a táplálásánál áttértek a takarmányegérre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában