advent

2021.11.27. 15:30

Drágultak az adventi koszorúk, emiatt sok nógrádi inkább otthon készíti el

A természetes és letisztult adventi koszorúkat kedvelik Nógrád megyében, melyeket sokan inkább saját maguk készítenek el. A gyertyák meggyújtásakor azonban nem árt figyelni, hiszen könnyen baj lehet a vége.

Nagy Orsolya

Holnap már meggyújthatjuk az ünnepi koszorúk első gyertyáját

Fotó: Illusztráció: Hüvösi Csaba

Készülnek a közelgő adventre szűkebb hazánk lakosai, hiszen vasárnap már az ünnepi koszorú első gyertyáját kell meggyújtani. Ujházi Beáta, az egyik tari virágbolt tulajdonosa elmondta: az egyszerű és természetes anyagokból álló koszorúkat kedvelik az emberek, a díszes darabok kevésbé közkedveltek.

– A színek tekintetében a púder rózsaszín, a krémszínű és a fehér dominál, de a klasszikus piros-arany és a piros-fehér is népszerű. Sokan a téli figurával díszítettet keresik – közölte Ujházi Beáta.

Hozzátette: az adventi koszorúk ára felszökött az elmúlt években, hiszen sokba kerülnek az alapanyagok és a gyertyák is. A tulajdonos tapasztalata, hogy manapság – főleg a kisgyermekes családok – otthon készítik el a koszorút, hiszen ez egy jó közös program.

Holnap már meggyújthatjuk az ünnepi koszorúk első gyertyáját
Illusztráció: Hüvösi Csaba

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője felhívta a figyelmet, hogy a gyertyákat senki ne hagyja felügyelet nélkül, és érdemes nem éghető alátétet beszerezni. – A koszorú közelében ne legyen éghető anyag, mert a tűz könnyen átterjedhet azokra. A fűtött szobában napok alatt kiszárad a koszorú – mondta.

A megbízott szóvivő kiemelte, hogy minél hamarabb észreveszik a tüzet odahaza, annál nagyobb eséllyel lehet saját kezűleg eloltani, s több idő van kimenekülni és hívni a tűzoltókat. A szakemberek egy kisebb kiterjedésű tűzből több értéket tudnak kimenteni. A tüzek korai észlelésének legjobb módja egy füstérzékelő beszerzése.

Megkérdeztük: Ön hogyan készül az adventi időszakra?

Nyerges-Berze Barbara: – Rendszeresen tartjuk az ünnepet a családdal. Adventi koszorút ugyanakkor nem csinálunk, mert inkább készen megvesszük. Manapság nagyon sokféle és szép darab közül lehet válogatni az üzletekben. Naptárat pedig minden évben vásárolok a páromnak, akivel minden vasárnapi ebédnél meggyújtunk egy gyertyát karácsonyig.

Orosz Hajnalka: –Minden évben saját magunk készítjük el a koszorút, melyet a kislányommal közösen csinálunk. Ráadásul neki külön adventi naptárat is készítek majd, apró meglepetésekkel. Mézeskalácsot is sütünk az ünnepekre, amit csak tudunk, együtt csinálnunk a készülődés során. Emellett minden vasárnap gyújtunk gyertyát is.

Szabó Judit: – Nagyon szeretem ezt az ünnepet, hiszen ilyenkor igazán ki tudom fejezni a kreativitásomat. Minden évben magamnak készítem el az adventi koszorút, de az asztaldíszt is. Már hetekkel korábban megveszem a hozzávalókat, így például a rá való gyöngyöket, a figurát és a gyertyákat. Amikor időm engedi, hozzálátok, hogy mindennel időben elkészüljek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában