fejlődés

2021.10.13. 17:52

Új kamarateremmel gazdagodott a Zenthe Ferenc Színház

– Kell, hogy egy megyeszékhelyen színház várja a látogatókat, hiszen hazánkban Salgótarjántól sokkal kisebb városokban is működik teátrum – hangsúlyozta szerdán Fekete Péter, a Zenthe Ferenc Színház új kamaratermének és az ahhoz kapcsolódó kávézónak a bemutatóján.

G. E.

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg a nógrádi megyeszékhelyen az az igény, hogy az itt élők alkotni szeretnének, önálló produkciókat, majd egy önálló társulatot akartak létrehozni. Sikeresen meg is valósították ezt a törekvést, s a helyi képzőművészekkel együttműködve egy nagyszerű alkotóműhelyet hívtak életre.

Fotó: L. B. / NMH

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felismerte ezt az értéket és évek óta jelentős támogatással segíti a színház működését – tájékoztatott az államtitkár, hozzátéve: – Az új kamaraterem és az ahhoz kapcsolódó Kult. kávézó kialakításához is 25 millió forinttal járult hozzá. Minden forint jó helyre került, hiszen Salgótarjánban egy csoda született. A helyi lakosok igényét, egy alulról induló kezdeményezést az itt élő és alkotó művészek valósították meg. Bízom abban, hogy a továbbiakban is gyümölcsöző lesz a városvezetés, a kormányzat és a helyiek együttműködése, aminek mentén a jövőben egy önálló színházépülettel is gazdagodhat a megyeszékhely.

Fotó: L. B. / NMH

Fekete Zsolt polgármester kifejtette: a Zenthe Ferenc Színház működése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Salgótarján a megye és az egész régió kulturális központja lehessen, hiszen a határon túlról is sokan ellátogatnak előadásaikra. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a teátrum elmúlt tíz éve valódi sikertörténet, amiből erőt lehet meríteni.

– Állami és önkormányzati támogatással, továbbá helyi vállalkozások segítségével valósult meg az új beruházás, mintegy 70 millió forintból. A technikai eszközök beszerzése szintén minisztériumi forrásból, további 15 millió forintos ráfordítással történt – fogalmazott Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában