halloween

2021.10.31. 06:50

Tököt faragnak és ijesztő jelmezekbe bújnak a nógrádiak is

Halloween nyomába eredve több száz oldalt ajánl megtekintésre az internet. A világhálón olvashatjuk, hogy az a közhiedelemmel ellentétben nem amerikai, hanem egy – ősi kelta gyökerekkel rendelkező – ír ünnep, ami eredetileg az angolszász országokban volt ismert. Napjainkban azonban már szinte a világ minden pontján, így szűkebb hazánkban is szokás feleleveníteni az ahhoz kapcsolódó hagyományokat.

Veres Edina

20201030 Salgótarján, Főtér Hello Halloween nevű rendezvény. A programon kicsik és nagyok szálltak versenybe a legszebb jelmezért járó díjért. Ezen kívül volt még tökfaragás, csillámtetoválás és egyéb játékok. Fotó: Hegedűs Márk HM Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

A régi idők ír és skót törzsei október 31-ét tekintették az újév kezdetének. Úgy gondolták, hogy ezen az éjszakán gyakorlatilag átjárhatóvá válik a szellemek számára az élők és a holtak világa közti határvonal. Azért, hogy ezeket a lelkeket megtévesszék és visszaűzzék a túlvilágra, az emberek ijesztő maskarákba bújtak. E tradíciók csak az 1800-as évek közepén jutottak el az észak-amerikai kontinensre az oda kivándorló ír földművesekkel, majd újabb évtizedekre volt szükség a napjainkban ismert, tengerentúli szokások kialakulásához. Így például ahhoz, ahogy a gyerekek édességet gyűjtve becsengetnek a házakhoz Csokit vagy csalunk! felkiáltással.

Dr. Fodor Miklós, a Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettese, történésze elmondta: a halloweenhez kapcsolódó egyik legjellegzetesebb mozzanat a töklámpás, azaz a Jack-lámpa-faragás, amellyel kapcsolatban több legenda is fennmaradt.

– Az élénksárga zöldség faragásának hazánkban is voltak hagyományai, amit bizonyít például Csohány Kálmán töklámpást ábrázoló illusztrációja, amelyet az 1970-es években készített. Ugyanakkor egészen a hollywoodi filmek berobbanásáig nem volt divat Magyarországon az Egyesült Államokban szokásos ünnepség többi része – mondta dr. Fodor Miklós.

Szűkebb hazánk több települése is szervezett e „rémisztő” ünnephez kötődő programot, illetve a megyeszékhelyen több eseményt is rendeztek mindenszentek előestéjéhez kapcsolódva. Mint arról portálunk is beszámolt, a Salgótarjáni Lokálpatrióták szervezte meg a Töklámpások éjjelét a Kálvárián, szombaton pedig Eresztvényben is köszöntötték a halloweent.

Megkérdeztük: Ön mit gondol a halloween hagyományairól?

Szilágyi Edina: – Nagyon szeretem a halloween hangulatát, ugyanakkor időm sajnos nincs arra, hogy különösebben tartsam az ilyenkor népszerű tradíciókat. Abban azonban biztos vagyok, ha gyermekem lesz, mi is fogunk tököt faragni október 31-re, ellenben a jelmezbe való beöltözés hagyományát nem hiszem, hogy követni fogjuk.

Ihracska Fruzsina: – Főleg az idősebbektől hallom, hogy nincs hazánkban helye ennek a szokásnak. Megértem őket, de örülök, hogy a fiatalok befogadják halloween estéjének hagyományait, és például rémisztő jelmezekbe öltöznek. Én is így vagyok ezzel, de az is fontos számomra, hogy egy nappal később a családommal felkeressük elhunyt szeretteink nyughelyét.

Kántor Zoltán: – Amióta megszülettek a gyerekek, mi is tartjuk a családommal a halloweent. Ilyenkor készítünk töklámpást, illetve felkeressük az angolszász hagyományokkal bíró ünnephez kapcsolódó eseményeket, amelyeket a kicsik nagyon élveznek. Persze mindenszentekkor mi is ellátogatunk a temetőkbe, hogy gyertyát gyújtsunk elhunyt szeretteink emlékére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában