Rézparti víztározó

2021.10.11. 07:10

Tanösvényen is kalandozhatnak a magyarnándori víztározóhoz látogatók

Két és fél kilométeres tanösvényt alakított ki nemrégiben a Rézparti víztározó mentén Magyarnándor önkormányzata. Az élővilág iránt érdeklődő látogatók a gyönyörű fekvésű területen megismerkedhetnek az itt honos növényekkel, a környék állataival, különös tekintettel a vidrára.

Hegedűs Henrik

Schmiedt Károly polgármester a tóból valaha kifogott legnagyobb halak méreteit bemutató táblát tanulmányozza

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Eddig jóformán csak a horgászok előtt volt ismert a község határában fekvő, a faluközponttól könnyen és gyorsan megközelíthető Rézpart víztározója, ahol három települési önkormányzat, Magyarnándor mellett Cserháthaláp és Debercsény is tulajdonos.

A tavat különösen szeretik a horgukra értékes zsákmányt váró pecások, hiszen sokféle halfaj található itt, leginkább a nagy testű amur kedvelt errefelé. A stégektől nem messze lévő horgászházhoz beszéltünk meg találkozót Schmiedt Károly polgármesterrel, akinek társaságában rövid sétát tettünk a tanösvény egy részén.

Schmiedt Károly polgármester a tóból valaha kifogott legnagyobb halak méreteit bemutató táblát tanulmányozza
Fotó: NMH

– Önkormányzatunknak határozott célja, hogy minél inkább élettel töltsük meg a Rézpartot, természetesen úgy, hogy a horgászok nyugalmát se bolygassuk – mondta házigazdánk, miközben a kifeszített térkép jelrendszerét böngészgettük. – Gyönyörű a környezet, szemben látható egy magaslat, dús a növényzet, kiválóan alkalmas kirándulásra, a szabadidő hasznos eltöltésére és sportolásra is, bizonyítja ezt a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel kötött megállapodásunk a sportági bázis létrehozásáról. Ehhez kapcsolódik szervesen az ismeretterjesztési szándék, amire kitűnő lehetőség a tanösvény.

Schmiedt Károly elmondta, a felvidéki testvértelepülésükkel, Ipolynyékkel közösen nyert még el egy határon átnyúló Interreg-pályázatot az előző faluvezetés, aminek elemeként a magyarnándoriak forintba átszámolva mintegy hatmilliós támogatást kaptak. Ebből alakították ki most, augusztus 31-ig bezáróan a víztározót körülölelően a két és fél kilométeres tanösvényt.

– Iskolai kirándulásokra is kifejezetten alkalmas ez a terület, hiszen több olyan pontot létesítettünk, amelyek például egy biológia- vagy földrajzóra terepgyakorlatára is használhatók – fejtegette a polgármester az egyik ilyen állomáshoz érve, ahol egy táblán a tóból valaha kifogott legnagyobb halak méreteit tanulmányozhatják az érdeklődők.

– Van egy vidralesünk is, hiszen a gyerekek és felnőttek által egyaránt kedvelt vízi ragadozó emlős is szépen szaporodik nálunk. Itt még némi tereprendezés szükségeltetik, hogy minél egyszerűbben, minél kényelmesebben szemlélhesse bárki, amint a vidrák megjelennek, sőt szerencsés esetben egy-egy zsákmányszerzésüket is megpillanthatja az ember. Ezenkívül beépítettük az útvonalba az egykori földvár ­maradványait, a malomhelyet, a környező vidék jellegzetességeit bemutató pontot, illetve kincskereső állomást is létesítettünk, itt a vendégek kipróbálhatják leleményességüket.

A magyarnándoriak remélik, hamar híre megy a gyönyörű természeti környezetben elterülő Rézpart tanösvényének, bővítve a megye idegenforgalmi látványosságainak tárházát, és a jövőben messzi tájakról is érkeznek ide kíváncsiskodó látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában