megemlékezés

2021.10.03. 11:15

Légvédelmi tüzér bajtársak emlékeztek egykori ezredükre Nagyorosziban

Negyven esztendővel ezelőtt alakult meg Nagyorosziban a Légvédelmi Hagyományőrző Egyesület, amely a honvédségi ezred egykoron a községben szolgált munkatársait tömörítette. A kerek évforduló alkalmából szombaton a nyugállományú katonák nagyszabású ünnepséget szerveztek.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A művelődési ház előtti parkban található kopjafánál az esemény felvezetéseként a Magyar Honvédség Légierő Katonai Zenekara szolgáltatott rézfúvós térzenét, amit Simon Katalin és Vigyinszki Attila énekes-verses műsora követett.

A házigazdák nevében ifj. Csordás István, a Légvédelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy 1981. áprilisában tizennégy taggal alakult meg a bajtársi társaság, és azóta kitartóan ápolják azt a szellemiséget, amivel a légvédelmi katonák beírták nevüket Nagyoroszi történetébe.

A Magyar Honvédség képviseletében Kocsi László ezredes, a társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője üdvözölte a megjelenteket. Hangsúlyozta, a negyvenedik születésnapját ünneplő egyesület tökéletes példáját adja annak, miképpen ötvözhető össze a civil kurázsi a katonai értékekkel, és kiváló példáját mutatják annak, milyen fontos manapság is a bajtársiasság, az egykoron együtt szolgáló honvéd tisztek, tiszthelyettesek és polgári alkalmazottak egymás iránti tisztelete, az idősebbekkel való törődés, a közösség erejének képviselete, amivel a magyar egyenruhások nimbuszát növelik.

Kozsik János nyugállományú ezredes, az alakulat korábbi parancsnoka, az egyesület jelenlegi titkára beszédében visszatekintett a négy évtizedes múlt legfontosabb mozzanataira. A történetet három szakaszra bontotta: az 1981-es megalakulástól a rendszerváltásig terjedő időszakra, majd innen az egység 2004-es felszámolásáig, és az azóta napjainkig eltelt esztendőkig. Hozzátette, a kezdetektől máig rendszeres a klubélet, a község kulturális-közösségi életében való részvétel, szerveznek külön rendezvényeket, kirándulásokat, megemlékeznek védőszentjükről, Szent Borbáláról, de fokozottan nyomon követik a Zrínyi Program keretében most is zajló haderőreform fejleményeit.

Az ünnepségen felolvasták dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagynak, a Magyar Honvédség főparancsnokának ez alkalomra megszövegezett tisztelgő levelét, majd a koszorúzást megelőzően elismeréseket és díjakat adtak át.

A rendezvény kísérő programjai során különböző bemutatókat szerveztek, a művelődési ház udvarán pedig kiállítottak egy Mistral típusú rakétát is.

Éleslövészet a Börzsönyben

Ma már csak néhány romos épület emlékeztet a faluval szomszédos erdős-bokros területen, hogy egykor Nagyorosziban milyen élénk katonai tevékenység zajlott. A légvédelmi tüzér bázis kiépítése itt az 1950-es évek első felében, azaz a hidegháború korszakában kezdődött. A kiképző központban zajlott a tüzér alakulatok éleslövészetének szervezése, a gyakorlatokat a Börzsönyben tartották. Az 1960-as évektől fokozatosan bővítették és fejlesztették a lőteret, és a 87. Légvédelmi Tüzérezred Kiskunfélegyházáról 1992-ben került át Nagyorosziba. A közismert Mistral rakéták 2002-ben érkeztek meg a laktanyába, ám a magyar haderő átszervezésének következtében 2004-ben felszámolták a bázist és a fegyveres rendszerek Győrbe kerültek át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában