Szécsény

2021.10.23. 11:00

Bach és Beethoven emléke előtt tisztelegtek a kórusok

Két nemzetközi kórustalálkozót is tartottak nemrégiben a városi művelődési központban. A közönség magas színvonalú előadásokat hallgathatott meg a különböző településekről érkező kórusok előadásában.

Szenográdi Ferenc

A tavaly elmaradt, Bach halálának 270. és Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója tiszteletére rendezett találkozón méltó módon emlékeztek meg a két korszakos jelentőségű zeneszerzőről.

A műsort a két szóvivő, Kiss Gabriella és Jambrik Zsolt nyitotta meg. Elmondták, hogy támogatóinknak és elsősorban a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhető, hogy lehetőségük volt a program megvalósítására. Hozzátették, hogy a Füleki Melódia Női Kar a tervek ellenére nem tudott részt venni a találkozón.

Csukáné Szerémy Andrea, Szécsény alpolgármestere a város önkormányzata és a maga nevében is köszöntötte a találkozó résztvevőit. Szólt arról, hogy a kari éneklés életkortól független alkotó tevékenység, a szabadidő-eltöltés egyik leghasznosabb formája. Hiszen a kórus tevékenysége lehetőséget biztosít arra, hogy közösséghez tartozzunk, megtapasztaljuk a szociális felelősségérzetet, valamint az egyéniség kifejezésének lehetőségeit is elősegíti.

– Azok az emberek, akik kórusban énekelnek, jobban megélik a közösségi összetartozás érzését, és a mindennapi életben is közvetlenebbül kommunikálnak embertársaikkal – vélekedett az alpolgármester, majd megköszönte a kórusoknak a találkozón való részvételét.

Ember Csaba, a Magyar Kórusok és Zenebarátok Szövetségének elnökségi tagja köszöntőjében kiemelte, hogy a pandémia negatív hatása erősen érződött a kórusok életében is. Ezért is fontos, hogy most újra együtt, egymás örömére énekelhettek.

Elsőként az 1993-ban alakult, arany minősítéssel rendelkező Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Szécsényi Tagintézményének gyermekkara lépett a közönség elé Lévárdi Beáta vezényletével. Ezután a több mint két évtizedes múlttal rendelkező gödi Gaude Kórus énekelt. Ők már számos európai országba elvitték városuk és hazánk jó hírnevét. Földvári Mátyás karnagy vezényletével a középkori és napjaink kóruszenei irodalmának gyöngyszemeit hozták el a találkozóra.

A balassagyarmati Dalegylet több mint másfél évszázados múlttal rendelkezik. A dalkör munkájának irányításába 1974-ben kapcsolódott be Ember Csaba, aki több magas elismerést tudhat magáénak. Bach, majd Wolf Péter művei hangzottak fel az előadásukban. Szólót énekelt Hívesi Boglárka, vezényelt Ember Csaba.

A salgótarjáni Pedagógus Kórus 1958-ban alakult. Többek között a Fesztivál Kórus arany minősítését és Salgótarján Pro Arte díját is megkapták már. A fesztiválon Barátné Dicsi Zsuzsanna és Boros István vezényelték a kórust.

A szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar tizenegyszeres arany minősítéssel büszkélkedhet. Számos európai országban vendégszerepeltek már, műsorukban öt kórusmű hangzott el Lévárdi Beáta Artisjus-díjas karnagy vezényletével.

Az est fináléjaként a részt vevő kórusok előadásában felcsendült Bach Ezrek ajkán című műve, amelyet szintén Lévárdi Beáta vezényelt.

A Bartók Béla születésének 140. és Verdi halálának 120. évfordulója alkalmából megrendezett est során többek között Bartók Béla népdalfeldolgozásait és a Nabucco című operából Verdi Szabadságkórusát is meghallgathatta a közönség az összkar előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában