elismerés

2021.10.18. 14:46

A magyar kultúra lovagja lett a Palóc Néptáncegyüttes legidősebbje

A Palóc Néptáncegyüttes legidősebbje, Őze János 1962-ben lett a helyi művelődési ház tánccsoportjának tagja.

Sz. F.

Őze János máig aktív

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

A csoport vezetője, Székely István egy életre megszerettette vele a táncot. Akkoriban nem gondolta, hogy még 75 éves korában is aktív táncos lesz.

Őze János 1975-ben alapító tagja volt a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttesnek, ahol 23 évet töltött. Ez idő alatt is hű maradt Szécsényhez, több tánccsoportot is vezetett, néptáncot tanított a helyi alapfokú művészeti iskolában, s hivatásos előadóművészi címet szerzett. Bár életének fontos része volt a tánc, de a civil pályán is előbbre lépett, építész- és tervezőmérnöki diplomát szerzett.

Őze János máig aktív
Fotó: Sz. F. / NMH

Szécsényben 1998-ban társaival megalakította a Palóc Néptáncegyüttest, amelynek azóta is vezetője. 2001-ben átvehette a Madách-díjat. Mindemellett helytörténeti kutatást is végez, előadásokat tart, publikál. Megkapta a Nógrád Megyéért díjat. A néptánckultúra ápolása területén kifejtett tevékenységéért, életművéért megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet, amelyet az elmúlt napokban vett át Budapesten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában