megújulás

2021.09.15. 16:45

Több mint öt kilométernyi út újult meg Nógrád megyében

Három útszakasz újult meg nemrégiben megyénk nyugati felében. A Magyar Falu Program pályázatán nyert támogatásból a Magyar Közút Nonprofit Kft. Mohorán, Magyarnándor határában és Berkenye környékén végzett korszerűsítéseket több mint öt kilométer hosszúságban. Ezek hivatalos átadását tartották szerdán.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Balassagyarmattól Aszódig, észak-dél irányban húzódik a térképeken a 2108-as számmal jelzett közút, amelyen a hét minden napján rendkívül komoly a gépjárműforgalom. Ám szinte minden település környékén akadnak olyan szakaszok, amelyek mindenképpen javításra, korszerűsítésre szorulnak.

– Nagy öröm számunkra, hogy a felújítások tervezésekor mi is sorra kerültünk – hangsúlyozta a szerdai átadások első állomásán Gulyás Géza, Mohora polgármestere. – A lakosság nevében mondhatom, nagyon elégedettek vagyunk, hogy most már teljesen sima aszfalton közlekedhetünk a község belterületén, és a szomszédos településeken élők is visszajelezték, milyen jó, hogy már nem kell jelentősebb döccenőkkel találkozniuk.

Fotó: L. B. / NMH

Hasonlóképpen vélekedik a fejlesztésekről Schmiedt Károly, Magyarnándor polgármestere.

– A Romhány felé vezető utat nagyon sokan használták, főként az ingázó munkások, akik Rétságon, Vácon, esetleg a fővárosban dolgoznak, és legrövidebben így érték el a 2-es főutat – ecsetelte a faluvezető. – Ám az elmúlt években elképesztően leromlott az aszfalt állaga, tele volt kátyúval, amiket szinte méterenként kellett kerülgetni. Nagy köszönet jár minden közreműködőnek az elvégzett munkálatokért.

A harmadik pont, ahol szerdán átadás történt, a 2-es főút nógrádi bekötő szakasza. Itt a berkenyei elágazóig, két kilométer hosszan zajlott nemrég a felújítás. Ezen a helyen idegenforgalmi szempontok is erősen indokolták a korszerűsítést, hiszen mind Berkenye, mind a nógrádi vár kedvelt cél a turisták körében.

– A három helyen mintegy hétszázmillió forint értékben zajlott a fejlesztés – mondta az eseményeken részt vevő Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője. – Pest megye és a főváros megközelítése szempontjából sem mindegy, hogy a 2-es és 22-es főutak mellett milyen alternatív vonalak kínálkoznak, és persze milyen minőségben. Éppen ezért rendkívül lényeges, hogy Balassagyarmat és Aszód között észak-déli irányban minél biztonságosabban haladhassunk, amit ezek a mostani, illetve a jövőben tervezett újabb felújítások kiválóan szolgálnak. Ezáltal pedig a kistérségi központokat is könnyebben megközelíthetik az emberek.

Fotó: L. B. / NMH

Hamarosan folytatódnak a munkák

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója az átadásokon közölt: egy frissen érkezett hír szerint a Magyar Falu Program 2022-es kiírásában már készülhetnek az új projektlista kialakítására. Ebbe feltétlenül szeretnék beilleszteni a 2108-as út további szakaszait, Mohora és Magyarnándor, valamint Nógrádkövesd és Galgaguta között, és nem feledkeznek el a berkenyei bekötőút folytatásáról egészen Nógrádig. A cél az, hogy lépésről lépésre haladva minél hosszabb területen javíthassák az alsóbbrendű utak minőségét, a lakosság általános megelégedésére. Az igazgató ezen kívül megemlékezett közelmúltban elhunyt építésvezető kollégájáról, Romhány alpolgármesteréről, Balázs Attiláról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában