elismerés

2021.09.20. 13:50

Nógrádikum díjat kapott a szécsényi Forgách–Lipthay-kastély

A szombaton Salgótarjánban megrendezett XV. Nógrádi Megyenapon a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság Nógrádikum díjat adományozott a szécsényi Forgách–Lipthay-kastély részére. Az elismerést Stayer László, a város polgármestere és dr. Limbacher Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum Kubinyi Ferenc Múzeumának igazgatója vette át.

Lászlók Judit

A kitüntetést Stayer László, a város polgármestere és dr. Limbacher Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum Kubinyi Ferenc Múzeumának igazgatója vette át

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Mint ismert, a Forgách–Lipthay-kastély elődjét, a várkastélyt a Kacsics nemzetségből származó Szécsényi Tamás vagy fiai kezdték építeni a 14. század második harmadától, azonban említés csak a 15. század közepétől van róla.

– A kastély épületében a török háborúk nagy pusztításokat okoztak. Koháry István 1690-től folyamatosan renováltatja, így 1717-ben három szobát és egy nagy termet hozat rendbe a nyugati szárnyon. Később a Forgách család a zálogjogon birtokló Koháry Istvántól visszaváltja birtokait és építésbe kezd. A Grassalkovich-típushoz sorolható épülethez az építőmester, ahol csak tudta, felhasználta a középkori várkastély még álló falait – mondta dr. Limbacher Gábor.

Hozzátette: – Az egyre zsugorodó birtokot és a kastélyt Pulszky Ferenc vette meg 1846-ban. Az 1848-as közszereplése miatt halálra ítélt Pulszkytól a császári kincstár ezen birtokát is elkobozza, és csak sokára, alaposan lepusztulva kapja vissza. A Pulszky család a századfordulón adja el Gross Jenő ügyvédnek, akitől 1943-ban Lipthay Béla báró vásárolja meg. A háború előtt is felújításra szoruló épület megfelelő anyagiak hiányában tovább pusztult. Végül Lipthay Béla a kastélyt jelképes összegért eladta a magyar államnak. A műemlék helyreállítása 1969 és 1977 között történt meg, amely 1973-tól közgyűjteményi funkciót lát el. A kastély ma a múlt századi neves politikus, régész és természettudós, Kubinyi Ferenc nevét viselő, a Nógrád megye régészeti és történeti emlékeit gyűjtő múzeumnak ad otthont.

A kitüntetést Stayer László, a város polgármestere és dr. Limbacher Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum Kubinyi Ferenc Múzeumának igazgatója vette át
Fotó: L.B. / NMH

Dr. Limbacher Gábor elmondta, nagyon örül annak, hogy elfogadták a Forgách–Lipthay-kastély nógrádikummá való felterjesztését, hiszen az épület szűkebb hazánk egyik kiemelkedően fontos értéke.

– Nagy megtiszteltetés minden szécsényi számára az elismerés. Büszkék vagyunk a kastélyra, amely a város egyik ékköve, a ferences templommal és kolostorral együtt pedig nemzeti emlékhely. Nemcsak a város múltjának, de jelenének és jövőjének is meghatározó épülete, amely közösségi és kulturális rendezvények impozáns helyszíne – mondta Stayer László.

Korábbi díjazottak

A Nógrád Megyei Értéktár Bizottság 2016-ban a szécsényi evangélikus templom oltárát nyilvánította nógrádikummá. Két évvel később Szécsény vára is megkapta az elismerést, amely a magyar és európai történelem egyik legfontosabb emléke, hiszen évtizedekig ez az erődítmény volt a magyar végvárrendszer központja. Tavaly pedig a tűztorony, illetve a Ferences templom és kolostor részesült a díjban. A tűztoronyban jelenleg a tűzoltás történetét bemutató kiállítás látható. A kolostorban pedig a mai napig a ferences rendiek élnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában