autószerelés

2021.09.09. 13:50

Könnyen ráfizethet a takarékos autós – így spórolnak a nógrádi sofőrök

Az autó szerelésénél és javíttatásánál el kell döntenie a tulajdonosoknak, hogy eredeti vagy utángyártott alkatrész kerüljön-e a járműbe. Minden szempontot figyelembe véve nem lehet kijelenteni, hogy csak a gyári tartozékok jelenthetik a megoldást, mert bár az élettartamuk jelentősen jobb, egy összetettebb javításnál a költségek is jóval magasabbak lesznek. Ha a tartósság a cél, akkor minden szakértő az eredetivel egyező termékeket ajánlja.

Fodor Orsolya

Autóalkatrészben nincs hiány, viszont a minőségben nagy eltérések lehetnek

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Poszpisel Zoltán évtizedek óta javít autókat és úgy látja, hogy nem túl sokan teszik le a voksukat a gyári alkatrészek mellett, pedig azoknak akár négyszer hosszabb az élettartama, mint az utángyártottaknak.

– A rosszabb minőség ellenére sokan az utángyártott elemeket veszik meg a gépkocsijukhoz, mert azok a töredékébe kerülnek annak, amit az eredetiért kellene fizetni. Sokaknak nincs annyi pénzük, hogy mindenből a legjobbat vásárolják meg. Úgy vannak vele, hogy a felmerülő hiba legyen kijavítva a lehető legkevesebb összegből, és lehessen használni az autót. Nem az az elsődleges cél – leginkább az idősebb kocsik esetében –, hogy valami sokáig tartson – mondta a szerelő.

Autóalkatrészben nincs hiány, viszont a minőségben nagy eltérések lehetnek
Fotó: H. M. / NMH

A leggyakoribb hiba, amivel felkeresik a szervizeket, az a kopóalkatrészek elhasználódása, de a kuplung is gyakran cserére szorul. A 2010 után gyártott legtöbb gépkocsi már úgy van tervezve, hogy nem lehet például csak gömbfejet cserélni, hanem lengőkart is kell hozzá. Ez lényegesen megemeli a költségeket.

Mint mondta, javult az utak minősége Nógrád megyében, de mégsem lehet azt mondani, hogy a futóművek jobb állapotban lennének, mint korábban. Sajnos még vannak olyan útszakaszok, ahol fokozottan oda kell figyelni, mert akár azonnal is károsodhat az autó egy nagyobb kátyúban. A megyeszékhelyen sem autóbarát több szakasz, és igazán távol sem kell menni a főutaktól, mert azoknak a minősége sincs teljesen rendben.

– Nem szabad elfelejteni, hogy egy autó állapota attól függ, hogy ki mennyit használja. E szempontból sokszor a munkásokat szállító járművek a legrosszabbak, amelyekkel napi szinten járnak oda-vissza Salgótarján és a főváros között. Azokra a gépekre óriási összegeket kellene költeni, hogy mindig megfelelő állapotban közlekedhessenek a forgalomban – mondta.

A szerelő arra is kitért, hogy sok fiatal olyan állapotban veszi meg a régi autókat, amelyeknek már a bontóban lenne a helyük, és azt szeretnék kevés pénzből alkalmassá tenni a közúti közlekedésre.

Nincs hiány a gyári termékekből

Szviták Krisztián kereskedelmi vezető egy salgótarjáni autószalonban. Úgy látja, növekszik azok száma, akik az eredeti alkatrészeket keresik. – Árban nem számottevően olcsóbb az utángyártott tartozék. A gyári alkatrészek a legtartósabbak, teljesen megegyeznek az eredetivel. Hozzáfűzte: ha többe is kerül egy ilyen, hosszabb távon biztosítja a gondmentes autóhasználatot. Ez az ok egyre több tulajdonost vonz, mert nem kell ugyanazzal a hibával sűrűn javíttatni a gépkocsit. Minél fiatalabb egy jármű, annál szívesebben vesz a tulajdonos minőségi tartozékokat hozzá. Néha nincs is más alternatíva, a gyárival ellentétben nem minden alkatrész érhető el egy adott típushoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában