pálinkamustra

2021.09.14. 08:42

Keresik Palotás legjobb pálinkáit és lekvárjait

Szüreti pálinkamustrát tartanak a településen. Polonkai Katalin, a helyi Mihályfi Ernő Művelődési Ház és Könyvtár vezetője portálunknak elmondta, a hagyományőrző szüreti nap alkalmából rendeznek versenyt, amelynek célja a minőségi pálinkakészítés megismerésének elősegítése.

N. O.

– A szabályzat szerint csak saját gyümölcsből készült pálinkával lehet nevezni, és minden jelentkezőnek kötődnie kell valahogy a Dél-Cserháthoz. További kritérium, hogy fél liter kóstolót kell leadni a helyi művelődési házban jeligével ellátva, egy külön borítékban pedig szerepeljen a tulajdonos neve és elérhetősége is. Fontos továbbá, hogy a címkén mindenképpen tüntessék fel az ital nevét, fajtáját, erősségét, valamint évjáratát is – közölte Polonkai Katalin.

Hozzátette: a bírálat és az értékelés szakemberek bevonásával történik majd, a legjobbnak ítélt nedűk készítői pedig díjazásban részesülnek. Az eredmények kihirdetésére és a díjak átadására a szüreti napon kerül sor, amelyet szeptember 25-én, szombaton rendeznek meg a településen. A versenyre szep­tember 22-ig, szerdáig jelentkezhetnek a vállalkozó szellemű párlatkészítők.

A pálinkamustra mellett a legjobb lekvárok szintén felsorakoznak majd a rendezvényen. Az intézmény vezetője elmondta, hogy Palotás legízletesebb házi lekvárjait is keresik. Várják az olyan helyi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők nevezését, akik kizárólag saját főzésű finomságaikat beneveznék a megmérettetésre. A kóstolásra minimum két deciliternyi mennyiséget, valamint a nevezési lapot kell leadni minden jelentkezőnek a helyi művelődési házban.

Polonkai Katalin kifejtette, hogy a zsűri a lekvárokat több szempont szerint, például ízük, illatuk, megjelenésük, valamint egyediségük alapján értékeli és díjazza majd. Az eredményhirdetés és a díjak átadása szintén a hagyományőrző szüreti fesztiválon kerül sorra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában