fejlődés

2021.09.24. 09:00

Értéket teremtenek Rimóc közmunkásai

Szabó Vilmos, a község polgármestere úgy vélekedett, hogy a közmunkaprogramban több olyan létesítményt is létrehoztak, amely a falu lakosságát szolgálja.

Sz. F.

A Start munkaprogram keretében valósult meg például a helyi pékség is. Most zöld feldolgozótelep kialakításán dolgoznak. Tudvalévő, hogy a zöldhulladék égetését megtiltották, de a kialakult járványveszély idejére most feloldották a tilalmat. Várható azonban, hogy a tiltás előbb-utóbb újra életbe lép. Ezért is jó, hogy a most létesülő zöldhulladéktelepen befogadják a lakosság fás és lágy szárú hulladékát. Egy olyan aprítógépet is vásároltak, amivel a nagyobb ágakat, gallyakat fűtőanyaggá apríthatják, a lágyszárúakat pedig komposztálhatják.

Szabó Vilmos elmondta, hogy az önkormányzat nyolc hektár földterülettel rendelkezik, amelynek megművelésénél a Start munkaprogram különböző munkafolyamatai összekapcsolódnak. Kétszáz tojótyúk részére termelnek takarmányt, a tojást pedig a 250 adagos konyhájuk használja fel, éppúgy, mint a zöldségféléket. Az általuk termelt búzát a malomban megőrlik, a liszt pedig a pékségükbe és a tésztaüzembe kerül.

A mezőgazdasági munkához rendelkeznek a megfelelő munka- és erőgépekkel, amelyeket korszerű telephelyen tárolnak. A hosszú távú munkaprogramban részt vevők feladata még a parkok karbantartása, nyáron a fűnyírás, télen a hó eltakarítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában