hagyomány

2021.09.13. 09:00

A nógrádi végvárban mutatták be a török kultúrát

A középkori török kultúra máig ható érdekességeivel ismerkedhettek a látogatók szombaton Nógrád várában. A Hungari Dzsebedzsi hagyományőrző egyesület tagjai még Szulejmán szultán eredeti kávéjával is megkínálták vendégeiket.

Hegedűs Henrik

Szabad téren, tábori körülmények között főzték a kávét a török idők végén elpusztult nógrádi vár ódon falai között

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Szikrázó napsütésben kivételesen pompás látvány tárul elénk megyénk névadó várának romjai közül. Itt kerestük fel a török hagyományőrzők csoportját, és a falu felőli oldalon megleltük sátraikat. A végvári vitézek középkori ellenségeinek közismert öltözékeibe bújt férfiak és hölgyek itt mutatták be Kis-Ázsia Európában is oly népszerű kincseit. Papp Gergely, a csoport vezetője éppen feketekávét töltött egy család felnőtt tagjainak, szigorúan kikötve, hogy tizennyolc év alattiaknak ezt az erős italt tilos fogyasztaniuk.

– Mi nem a kultúra harcias, hanem a békés ágát ismeretterjesztő céllal mutatjuk be, és nagyon szeretünk történelmi helyszíneken, mint most Nógrádon megjelenni – fejtette ki röviden az egyesület tevékenységének főbb elemeit az elnök. – Ennek komoly része a gasztronómia, az írás, az egyes jelképek bemutatása.

Szabad téren, tábori körülmények között főzték a kávét a török idők végén elpusztult nógrádi vár ódon falai között
Fotó: H.Cs. / NMH

A szomszédos sátor alatt stílusosan, törökülésben, lassú, fegyelmezett mozdulatokkal rajzolt egy másik férfi. A festék nyomán a közép-európai ember számára szokatlan betűformák bontakoztak ki. Mellette az ifjú hölgy a gyerekeknek tett fel frappáns találós kérdéseket a magyar nyelvben előforduló török jövevényszavakkal kapcsolatban. Az eredeti alakok nyomán kellett társítani a földre helyezett tárgyakkal, hogy mit jelentenek azok ma magyarul.

Ilyen szó például a dzseb (zseb), vagy a bakracs (bogrács). Távolabb egy ősi sportág gyakorlati alkalmazását tanulhatták a fiatalok. A kétujjas feszítésű íjjal bizony közeli távolságokra is nehéz pontosan célozni. A török hagyományőrzők bemutatójukkal késő délutánig várták a várba elzarándoklókat.

Az arab szépírás művészet. Régen a törökök is ezt használták
Fotó: H.Cs. / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában