rendelés

2021.08.10. 11:20

Vége az áfamentességnek, de a nógrádiak szerint még így is megéri Kínából rendelni

Idén júliustól megszűnt a 22 euró alatti, Európai Unión kívülről rendelt termékek általánosforgalmiadó-mentessége. A vámigazgatóság szakértője szerint kis értékű cikkeknél jelentős lehet az árnövekedés. Azonban a legtöbben úgy gondolják, egyes termékeket még mindig megéri a Távol-Keletről beszerezni.

Cserhalmi Adél

20210607 Székesfehérvár A Magyar Posta Zrt. új logisztikai központjának átadása - Nyugat-Magyarország legforgalmasabb csomagelosztója - az Alba Ipari Zónában Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap FMH

Forrás: Mw

Fotó: Nagy Norbert

– A magyarországi online vásárlók kétharmada belföldről és külföldről egyaránt vásárol. A vámhatárokon átnyúló online kereskedelem előtti szabályozás jelentős bevételkiesést okozott az Európai Uniónak és tagállamainak, ebből kifolyólag az Unión kívüli kereskedőket jogosulatlan előnyhöz juttatta – mondta Gáspárné Pál Erika, a Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense.

Hozzátette, a kedvezőtlen hatások enyhítésére az Európai Unióban megszűnt az Unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége. Júliustól az Európai Unión kívülről érkező termékek után áfát kell fizetni, függetlenül azok értékétől. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, kivéve az alkoholtartalmú termékek, a parfümök, valamint a dohány és a dohánytermékek. Az Európai Unióba érkező küldeményekre minden esetben vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.

[eweb-voting id="4187213"]

– Harmadik országból érkező küldemények a Nemzetközi Posta Kicserélő Központba kerülnek. Ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát. Az uniós áfairányelv változása a Magyar Posta Zrt.-re nézve azt jelenti, hogy minden árutartalmú küldeményt vámeljárás alá kell vonniuk. A megemelkedett számú eljárásokat a Magyar Posta automatikus vámeljárással kezeli. A vámügynöki szolgáltatás díját az ügyfeleknek online fizetéssel kell rendezniük – tájékoztatott a sajtóreferens.

Gáspárné Pál Erika kiemelte, hogy az Európai Unión kívüli rendeléskor különösen fontos a pontos címadatok mellett az elektronikus elérhetőségek (e-mail, telefon) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és a fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.

MEGKÉRDEZTÜK: ÖN RENDELT MÁR KÜLFÖLDI PORTÉKÁT?

Andrássy Ferenc, Salgótarján: – Rendszeresen szoktam rendelni Taiwanból, és hallottam róla, hogy megszűnt az áfamentesség. Azonban ez nem tart vissza, továbbra is onnan rendelek. A nagyobb cégek már több telephellyel rendelkeznek, például Amszterdamban, ahol egy másik borítékba teszik a megrendelt árut. Így már unión belülről fog érkezni a termék.

Györki Gyula, Salgótarján: – Olvastam róla valamit, de nem nagyon foglalkoztam vele. Többször rendeltem már külföldről apróságokat, és ha az ezer forintos telefontokra ráteszik az áfát, szerintem még úgy is megéri. Biztos, hogy fogok még rendelni, mert van olyan árucikk, amit csak külföldről lehet olcsón beszerezni. Ez az intézkedés a viszonteladókat érintheti rosszul.

Pintér Panna, Bátonyterenye: – Többször rendeltem már az Unión kívülről, és nem zavar, hogy eltörölték az áfamentességet. Továbbra is fogok árut hozatni, mert ha meg vagyok elégedve a termékkel, akkor ragaszkodom hozzá. Éppen erről beszéltünk a műkörmös kolléganőkkel is. Szerintem nem fog csökkenni a rendelések száma, mert ha jó a termék, akkor megveszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában