összetartás

2021.08.05. 15:19

Szívén viseli a falu sorsát a pilinyi kisebbségi önkormányzat elnöke

Több roma család él a községben, de helyben hosszú ideig nem működött kisebbségi önkormányzat.

Sz. F.

Oláh Andrásné, a Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke

Forrás: NMH

Fotó: xx

A legutóbbi helyhatósági választások előtt Lehoczki Szabolcs polgármester javasolta, hogy válasszák meg a helyi Roma Kisebbségi Önkormányzatot. Az elképzelést a megyei kisebbségi képviselők is támogatták, így 2019-ben megalakulhatott a helyi testület, amelynek Oláh Andrásné lett az elnöke, a két vezetőségi tag pedig Sporner Veronika és Oláh Dávid. Működésükhöz feladatalapú támogatást kapnak.

Oláh Andrásné, a Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke
Fotó: Sz. F. / NMH

– Egyik fontos célkitűzésünk, hogy romák és nem romák békésen éljenek egymás mellett a faluban, ne legyen széthúzás. Hála Istennek, ez így is van. Azt tapasztalom, hogy az emberek nem aszerint mondanak ítéletet, hogy ki hová tartozik, hanem a munkája, életvitele szerint. Kisebb nézeteltérések ugyan tapasztalhatók, de nem ez jellemző. Előfordulnak vegyes házasságok is – mondta Oláh Andrásné.

A tanév elején minden 14 év alatti gyermek 3500 forintos vásárlási utalványt kapott. Támogatják az óvodásokat is. Karácsonykor minden roma család élelmiszercsomagot kapott a kisebbségi önkormányzattól. Oláh Andrásné hozzátette, hogy az önkormányzattal, a polgármesterrel is jó a kapcsolatuk. Több közös rendezvényük is volt, például a gyermeknap vagy a falunap. Kezdeményezésükre és szervezésükben rendezték meg tavaly a szüreti felvonulást, amelyre idén is sor kerül.

Oláh Andrásné egyébként egy üzletben dolgozik, ahol sok emberrel találkozik, s mint mondja könnyen eljutnak hozzá az információk. – Nemcsak a romák, hanem a falu sorsát is szívemen viselem. Ahol tudok, segítek, együttműködünk az önkormányzattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában