szenvedély

2021.08.26. 17:31

Százával sorakoznak a tollak, a könyvek és a filmek a szécsényi gyűjtő polcain

Végh Lajos életét végigkísérte a rendszeretet és a gyűjtőszenvedély, amelyek már gyermekkorában kialakultak.

Sz. F.

Végh Lajos tollgyűjteményét lakásának előszobájában helyezte el

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Ahogy mondta: kevés játéka volt, nagyon vigyázott rájuk és rendben tartotta őket, éppúgy, mint az iskolai felszereléseit. Már diákkorában megérintette a gyűjtőszenvedély, gyufásdobozokat és szalvétát gyűjtött. Felnőttkorára pedig a különböző töltőtollakból kezdett egyre többet szerezni, vásárolni.

Lakásának előszobájában, a falra függesztett tablókon jelenleg több mint száz darab látható. – Mindig szerettem olvasni. Egy-egy könyvet képes vagyok egy-két nap alatt elolvasni. Nemcsak olvasok, gyűjtöm is a kedvenc íróim könyveit. Megvan Rejtő Jenő összes műve, és a Nemere könyvek is ott sorakoznak a könyvespolcomon az egyéb regények mellett – mondta a nyugdíjaskorú gyűjtő, aki annak idején moziba is szeretett járni.

Végh Lajos tollgyűjteményét lakásának előszobájában helyezte el
Fotó: Sz. F. / NMH

– Éveken át nagy szorgalommal vásároltam a filmeket, előbb kazettán, később dvd-n. Több mint 600 magyar és külföldi filmem van vegyesen. Végh Lajos végzettsége autószerelő és gépkocsivezető, így műhelyében rengeteg szerszám található. Mindezek mellett egy kisebb földterülettel is rendelkezik, amin gazdálkodik. Valamennyi munkaeszközének megvan a pontos helye, ügyel a rendre. Amikor befejezi a munkát, azonnal helyére teszi azt, amivel dolgozott. – Ha éjszaka felkeltenek, akkor is tudom, hogy melyik munkaeszközöm hol van – mondta, s hozzátette: – Rend a lelke mindennek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában