kiállítás

2021.08.31. 14:14

Sajtófotókon keresztül állít tükröt a világ szépségeinek a salgótarjáni fotóriporter

A magyar fotográfia napja alkalmából nyílt meg a napokban a rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár galériájában a Nógrád Megyei Hírlap munkatársa, Hüvösi Csaba fotóriporter kiállítása.

H. H.

Fotó: Hegedus Mark

A tárlat megnyitóján – amelyen megjelent a település polgármestere, Mezőfi Zoltán is – dr. Csongrády Béla irodalomtörténész, nyugalmazott lapszerkesztő méltatta az alkotásokat. Elöljáróban kifejtette, egy sajtófotós munkásságában természetesen a média követelte szabályokra terelődik a hangsúly, de a háttérben felcseng az általános érvényű fényképészet.

Az ötvennégy kiállított kép minden egyedi sajátossága ellenére néhány témakörben csoportosítható. Megmutatkozik a tűzoltók veszélyekkel teli tevékenysége, és a katonai élet is, amit az alkotó, mint tartalékos zászlós, élethűen tud megörökíteni. Másként kapcsolódnak a fegyverekhez a nagyvadakról készült képek, ezeken főleg gím- és dámszarvasok tűnnek elő. Dr. Csongrády Béla kiemelte, számára a legkedvesebb témacsoport a néptánccal, még inkább a gyönyörű palóc viselettel függ össze, de találhatóak itt portrék és szakrális eseményeken, például a Szent Anna-napon készített fotók is.

A különböző tematikai egységek között az emberközpontúság képez közös nevezőt, ennél szebbet aligha lehetne mondani Hüvösi Csaba szakmai elhivatottságáról. A méltató hozzátette: a kiállítás közös tisztelgés elhunyt kollégájuk, Gyurián Tibor emléke előtt.

A megnyitón közreműködtek a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes tagjai, Balázs Krisztina, Kurucz Boglárka, Paluch Norbert és Szita Dávid. A tárlat szeptember 23-ig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában