figyelmeztetés

2021.08.03. 07:30

Erre minden autósnak figyelni kell: kezdődik az őznász, fokozódik a veszély a nógrádi utakon

Tart már Nógrádban is az őzek párzási időszaka, az üzekedés. Ilyenkor a vad veszít megszokott óvatosságából, az utakon is gyakrabban számíthatunk felbukkanására. Az elgázolt nagyvad háromnegyede őz.

Cserhalmi Adél

Bálát ugrik át a bak a learatott gabonatáblán. Őznász idején nagyon óvatlanná válnak

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Július végén már megkezdődött, és augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, az üzekedés – tájékoztatta a Nógrád Megyei Hírlapot Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) főmunkatára.

A vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete, az OMVV azt kéri az autósoktól, hogy a szokásosnál is figyelmesebben vezessenek, mivel az állatok nappal is sokkal aktívabbak és gyakran keresztezik a közutakat. Földvári Attila hozzátette: az őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja, az országos állományt 375 ezer körülire becsülik. A nagyvadgázolások során ezen faj egyedeit ütik el leggyakrabban, jelentős részüket éppen július vége és augusztus közepe között.

– Az őznász idején a bakok űzik a sutákat, de a gyengébb bakokat is elkergethetik a territóriumukból. Ilyenkor az állatok sokkal óvatlanabbak, figyelmetlenebbek, mint általában – mondta.

Földvári Attila kifejtette: ha az ütközés elkerülhetetlen, vészfékezzünk, de ne rántsuk el a kormányt: az útról letérve vagy a szemközti sávba sodródva még nagyobb baj történhet. Ütközés esetén mindenképpen hívjuk ki a rendőrséget. A vadelütés közúti balesetnek minősül, így bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosultat – jellemzően vadásztársaságot – is értesíteni kell, erről általában szintén a rendőrség gondoskodik.

A mátranováki Fénykő Vadásztársaság elnöke, Szebenyi László megerősítette, hogy az üzekedés időszakában sokkal figyelmesebben kell vezetni, még olyan helyeken is, ahol nincs kitéve a vadveszély tábla. Üzekedéskor nem tudni, hogy honnan ugrik elő a vad.

A szakember szerint, ha őzet látunk átszaladni az úton, akkor mindenképp lassítsunk, mert elképzelhető, hogy követi egy másik is. A beláthatatlan kanyarokat is óvatosan, lassítva közelítsük meg, különösen legyünk óvatosak rossz látási viszonyok között.

– Az őznász időszaka három–négy hétig is elhúzódhat. Ilyenkor a bakok összecsaphatnak egymással, keresik az ivarzó sutákat és üldözik is párjukat – mondta Szebenyi László.

Hazánkban az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint az elgázolt nagyvadak háromnegyede őz: a 2019–2020-as vadászati évben 6734 nagyvadat ütöttek el, 76 százalékuk, 5142 példány őz volt.

Ez is érdekelheti:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában