átadás

2021.08.24. 17:34

Óriási segítség a családoknak, jelenlétház nyílt Ságújfaluban

Ünnepélyes keretek között adták át kedden a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány jelenlétházát Ságújfaluban, az Ady Endre úton. A szervezet és az önkormányzat közösen működteti majd a közösségi színteret, ahol első sorban a kisgyermekes családokat szeretnék támogatni például babafoglalkozásokkal.

Veres Edina

Jelenlétház átadót tartottak Ságújfaluban

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Kovács Tibor, a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány alapítója elmondta: a szervezet létrehozásának gondolata dr. Beer Miklós nyugalmazott püspökben fogalmazódott meg.

– Lehetőségeinkhez mérten segítséget nyújtunk a mélyszegénységben élőknek, a fogyatékos gyerekeket nevelő családoknak, a karitatív és szociális tevékenységet végző intézményeknek, valamint felzárkóztató programokban is részt veszünk. Működésünket 2019 őszén kezdtük meg, azóta például több kórházat, illetve az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthont is támogatni tudtuk. Emellett Ságújfaluban az eddigi talán legnagyobb feladatunkat vállaltuk el, amikor csatlakoztunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezette országos Jelenlét Programhoz. Azt kívánom, hogy az itt lakók életében érdemi és örömteli változást hozzon e kezdeményezés kiteljesedése – mondta Kovács Tibor.

Magyarország kormánya összeállított egy listát, amelyben háromszáz olyan települést soroltak fel, ahol nehéz körülmények között élnek az emberek.

Szentes Attilát, Ságújfalu polgármesterét először meglepte, hogy falujuk is szerepel a listán, de a község szociális mutatóinak vizsgálata után örömmel fogadta el dr. Beer Miklós felajánlást. Ezután az alapítvány és az önkormányzat az elmúlt évben több programban is együtt dolgozott. Amint Szentes Attila hangsúlyozta: ennek az együttműködésnek egy jelentős mérföldkövéhez érkeztek a jelenlétház átadásakor.

A fent említett listán felsorolt háromszáz közül eddig száztizennyolc településen tudta megvalósítani a jelenlétház projektet a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány. Dálnoki Gábor, a szervezet kuratóriumi tagja és pénzügyi vezetője portálunk érdeklődésére elmondta: Ságújfaluban egy bontás szélén álló önkormányzati épület felújításával alakították ki a közösségi teret. A munkálatok kilenc hónapon át zajlottak.

Babafoglalkozásokkal és csecsemőgondozási tanácsadással is segítenék a helyi édesanyákat
Fotó: H. Cs. / NMH

– Az egész beruházás költségvetésének hozzávetőleg egy ötödét a magyar állam finanszírozta, míg a fennmaradó részt az alapítvány adományozóinak felajánlásai tették ki. A jelenlétházat a szervezetünk a helyi önkormányzattal közösen fogja működtetni. Első sorban a kisgyermekes családokat szeretnék megszólítani a Fókuszban a gyermek című pályázat segítségével. A program megvalósítására a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülete nyert támogatást, mi pedig konzorciumi tagok vagyunk a kezdeményezésben. A projekt lényege, hogy születéstől három éves korig a kicsiknek biztosított legyen az egészséges és kiegyensúlyozott fejlődés, természetesen a szülők és rokonok bevonásával.

Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani a helyieknek például babafoglalkozásokkal, csecsemőgondozási tanácsadással, illetve baba-mama klubot, valamint angol nyelvű foglalkozásokat is szeretnénk indítani a településen – fejtette ki Dálnoki Gábor.

A jelenlétházat dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye nyugalmazott püspöke, a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át a helyieknek. Amint fogalmazott: reméli, hogy a jelenlétházban sokszor fognak találkozni a lakosokkal, illetve hogy ezektől az alkalmaktól Isten szándékai szerint egy kicsit jobb lesz a világ.

Az integráció nem egy matematikai képlet

A rendezvényen Vecsei Miklós a társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület alelnöke felidézte a Jelenlét Program elindítását. Amint mondta: közel 17 éve Tarnabodról és Monorról indult a kezdeményezésük, amely akkor még nem a jelenlét nevet viselte. – Az emberek egy egyszerű matematikai képletként gondolnak az integrációra. Azt hiszik annyi az egész, hogy egy bizonyos százalékban összekeveredünk, de ez nem lenne jó senkinek. Először nekünk kell ajtót nyitnunk azért, hogy megismerhessük az adott világot. Mindenek előtt nekünk kell közelebb lépnünk, hogy lássuk mivel nyújthatunk támogatást, hiszen minden falu más. Csak ezután tudunk jól segíteni – mondta Vecsei Miklós, aki hangsúlyozta: hiszik, hogy a hit erejével legyőzhetik azt a rettenetes ellenfelet, amit nyomornak hívnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában