tapasztalatgyűjtés

2021.08.07. 10:45

Nyáron dolgoznak, és ezzel pénzt is keresnek a pilinyi diákok

A diákoknak több szempontból is érdemes nyári munkát végezniük – vallja Lehoczki Szabolcs, a község polgármestere. Egyfelől kicsit bekapcsolódhatnak a munka világába, másrészt tudatosul bennük, hogy munkájuk révén anyagi forráshoz jutnak. – Mi is hirdettünk nyári munkalehetőséget a diákok részére – mondta a faluvezető, majd hozzátette, hogy tíz fiatal jelentkezett a karbantartó munkára.

Sz. F.

Kollár Dávid és Bakonyi Bálint Gábor a település játszóterét tették rendbe

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

A résztvevők anyagi juttatásának nagy részét a magyar állam biztosítja. A naponta hat órát dolgozó pilinyi fiatalok munkáját Ruzsinszki György, a falu gondnoka koordinálja.

– Így tartalmasabban telik el a nyári szünetünk, és közben egy kis pénzt is kereshetünk. Én például a jogosítvány megszerzésére fogom fordítani az így keletkező jövedelmemet – mondta Kollár Dávid, aki jövőre fog érettségizni az egyik salgótarjáni középiskolában. Társával, Bakonyi Bálint Gáborral a játszóteret tették rendbe, felásták az ott lévő homokozót és lefestették a kerítést is. Kovács Bálint már egyetemre jár, pénzügyi és számviteli ismereteket tanul. Ő is úgy döntött, hogy a nyár egy részét diákmunkával tölti.

– A község konyháján dolgozom, segítek a főzéshez szükséges alapanyagok előkészítésében, a zöldségfélék, burgonya pucolásában. Amikor áru érkezik, bekapcsolódok a pakolásába. A déli órákban pedig kihordom az ebédeket. Ami a keresetemet illeti, azt félreteszem az egyetemi tanulmányaim idejére.

Berki Noémi úgy vélekedett, hogy nem bíznak rájuk nehéz munkát, de ha szükséges, bekapcsolódnak a kapálásba is, és segítenek a tök pucolásában. Ő azt mondta, keresetét az iskolai felszerelések vásárlására fogja költeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában