Helyi közélet

2021.08.15. 12:01

Felvonultak Szurdokpüspöki legszebb libái: tizenharmadszor rendezték meg a Libafesztivált

A régi helyi hagyományokat idézte Szurdokpüspöki legnagyobb gasztronómiai eseménye, ahol libás finomságokat kóstolhattak az érdeklődők, de a helyi értékekkel is megismerkedhetek.

Nagy Orsolya

NMH / Ladóczki Balázs

Tizenharmadik alkalommal tartottak hagyományőrző Libafesztivált a településen.

Pintér Miklós Ervin polgármester felelevenítette a település egykori korszakát, amikor még több ezer libát tenyésztettek a helyiek. Mint mondta, a rendezvény által szeretnénk ezt a tradíciót megőrizni és tovább adni a fiatal generáció számára.

Dr. Becsó Károly, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy van mire büszkének lenni a településnek, hiszen az elmúlt időszakban számos fejlesztés megvalósult. Példaként említette a szennyvíz beruházást, a látogatóközpont megépítését, az útfelújításokat, valamint a bölcsőde és az ipari park kialakítását is.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke a közösség fontosságát hangsúlyozta, valamint a gyermekek szülőföld szeretetére való nevelését is, hiszen fontos cél, hogy a fiatalok itt maradjanak a megyében és itt építsenek jövőt. Ez a hagyományőrző rendezvény is erősíti mindezt.

 

Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az elmúlt évben sajnos a világjárvány nem tette lehetővé, hogy legyen fesztivál Szurdokpüspökiben.

– Bízok benne, hogy jövőben is élni fog ez az igazi közösségépítő, hagyományőrző gasztronómiai esemény, amelyre nem csak a helyieknek van nagy szüksége, de mostanra a térségen belül is kivívta magának hangját – közölte Becsó Zsolt, aki kitért a település értékeire is, amelyek büszkévé tehetik a lakosokat.

A rendezvényről nem hiányozhatott a libaszépségverseny sem. Ezen túlmenően a látogatók számos szárnyas finomságot kóstolhattak meg, élvezhették a hagyományőrző együttesek, valamint a sztárvendégek műsorait, a vásári forgatagban pedig kedvükre válogathattak a kézműves termékek közül. A helyiek által készített alkotásokból nyílt továbbá tárlat, de a Szent Korona másolatát is megtekinthették az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában