kánikula

2021.08.05. 07:20

Keresik a hűsölés lehetőségét: egyre többen vásárolnak klímát megyénkben

Nyáron sokan döntenek úgy, hogy klímát vásárolnak és szereltetnek a lakásukba, hogy ezzel is enyhítsék a forróságot. A régebbi berendezések rendszerint a legnagyobb hőségben mondják fel a szolgálatot, ezért ebben az időszakban meglehetősen nehéz klímaszerelőt találni, nagyon elfoglaltak a szakemberek, akik csak a minőségi készülékek megvásárlását javasolják.

Cserhalmi Adél

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Forgó Péter tizenöt éve dolgozik a szakmában. A mátranováki szakember a megye sok településén szerelt vagy javított már klímaberendezést.

– Amikor beköszönt az igazi nyár, akkor szinte húszpercenként csörög a telefonom, és mindenkinek „tegnapra” kellene a klíma. Azt tudom javasolni, hogy időben döntsék el, ha klímát szeretnének beszereltetni, mert ez nem megy egyik pillanatról a másikra.

A vállalkozó kifejtette, hogy vásárlás előtt lehetőleg kérjük szakember véleményét, mert számos tényezőt figyelembe kell venni ahhoz, hogy a klímaberendezés jól működjön.

– Tudni kell, hogy pontosan mit szeretne az ügyfél. Ezek a modern berendezések akár már fűteni is tudnak a téli időszakban. Fontosak a lakás paraméterei, hogy mennyi a helyiség légköbmétere. Nem javasoljuk az olcsó készüléket, mert valószínű, hogy nem fognak jól teljesíteni. Panellakásoknál azt is figyelembe kell venni, hogy az olcsóbb készülékek általában hangosak, ami zavarhatja a többi lakót.

A klímával is érdemes hosszú távra tervezni, lehetőleg legalább egy középkategóriás készülékkel. Az internetes vásárlásoknál gyakran előfordul, hogy a készülékhez nincs jótállás.

A bátonyterenyei Hajdú György munka mellett vállalkozik klímaszerelésre. Elmondása szerint nála eddig megszokott mennyiségű a megrendelések száma.

– Nem mondanám, hogy kiugróan megnövekedett a klímaszereltetési igény. Nyár elején több klímatisztítást végeztem. Inkább azt tapasztalom, hogy néhányan kedvezményes napelemeket szereltettek be, és a kombinált pályázatokba beilleszthetőek voltak a klímaberendezések is. Így olcsóbb az energia, és a hűtő-fűtő készülékekkel a fűtés is megoldható – mondta a szakember.

Kisbali Zsolt megyeszerte szereli a klímákat
Fotó: Beküldött

A pásztói Kisbali Zsolt tavaly alapította klímaszerelő vállalkozását, amelynek tagjai mindannyian elvégezték a klíma- és légtechnika-szerelő tanfolyamot. Erre a tudásra épült a klímahűtő- és hőszivattyú-szerelő szakképesítésük, amely fejenként közel egymillió forintba került a társaság tagjainak.

– A legutóbbi, hetek óta tartó melegben megnövekedett a klímák iránti érdeklődés. Naponta öt-hat megkeresés érkezett, ami nagyon jónak számít, van olyan kollégánk, akinek már csak jövő márciusra van szabad helye.

A szakember hozzátette, hogy szerinte a japán berendezések képviselik a klímák csúcstechnológiáját. Viszont vannak a piacon olyan nagy nevek is, amelynek készülékeiben csalódtak már.

– Azt tanácsolom azoknak, akik hűteni szeretnék a házukat, hogy előbb forduljanak iparoshoz és méressék fel az igényeket. A szakértők segíteni fognak.

Jótállást vállalnak a munkájukra

Kisbali Zsolt elmondta, sajnos elég sok a kókler, aki tulajdonképpen csak kiadja magát klímaszerelőnek, de nem végzett ilyen irányú képzést. Beszereli a berendezést, de felelősséget nem vállal az elvégzett munka után, így elveszik a készülék garanciája is.

– Mi kimegyünk az ügyfélhez, felmérjük, hogy mire van szüksége, mennyi pénzt szán rá és ár-érték arányban a legjobbat hozzuk neki. Beépítjük a klímaberendezést, jótállást vállalunk, és ha szükséges, akkor szervizeljük is azt – mondta a szerelő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában