nosztalgia

2021.08.22. 06:56

Igazi kincsekre bukkanhatunk a szécsényi régiséggyűjtő kiállításán

Jászberényi Pál már 1972-től megszállottan gyűjtötte elődeink használati eszközeit. Ebből az anyagból nyílt meg 2014-ben a Nosztalgia Múzeum a Sas utcában.

Sz. F.

Jászberényi Pál, a Nosztalgia Múzeum tárlatvezetője. Előfordul, hogy a gyűjteményt a látogatók is gyarapítják

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

A múzeumot 2017-ben áthelyezték a jóval nagyobb turistaforgalmú történelmi belvárosba, az egykori Pintér-féle házba. A kiállítás a múlt század elejétől napjainkig öleli fel mindennapjaink eszközeit, Jászberényi Pál és Pusztainé Hanczvikkel Ágnes tárlatvezetésével. A tárgyakat látva az idősebb korosztály nosztalgiával gondol vissza a múltra. Ma már a lemezjátszó, néprádió, írógép és a többi tárgy számukra is a régi időket idézi.

A tárlatvezetők a régi tárgyak használatát is elmagyarázzák a fiataloknak. Az okostelefonok világában például sokan már meglepődve hallgatják a kurblis telefon használatát. A tárlatvezetők elmondják például, ha Szécsényből a környező településre szeretett volna valaki telefonálni, akkor a telefonközpontban közölték vele, hogy jegyezték a hívását, s előfordult, hogy órák múlva kapcsolták a kért számot. Az illető közölte, köszöni, de már nincs rá szüksége, ugyanis közben kerékpárra ült, és személyesen felkereste az illetőt.

Jászberényi Pál, a Nosztalgia Múzeum tárlatvezetője. Előfordul, hogy a gyűjteményt a látogatók is gyarapítják | Fotó: Sz. F. / NMH

A turisták körében is egyre népszerűbb a múzeum. Jászberényi Pál elmondta, hogy a látogatók közül is többen ajánlanak fel régiségeket, ezekkel szintén gyarapodik a gyűjtemény. A napokban például egy kozárdi személy ajándékozta meg őket. A nagyobb mezőgazdasági gépeket, kerékpárokat már csak az udvaron tudják elhelyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában