idegenforgalom

2021.08.29. 07:00

Hiába kihasználatlanok, turistáknak nem adják bérbe a vasutas szálláshelyeket Gyarmaton

Üzembiztonsági okokból nem adhatják ki külsős személyeknek idegenforgalmi céllal a MÁV Zrt. Balassagyarmati Forgalmi Csomóponti Főnökség központi irodaépületének emeletén található szálláshelyeket. Legalábbis ezt közölte portálunk érdeklődő megkeresésére a vasúttársaság.

Hegedűs Henrik

Úgy tudják, a Kossuth utcai épületben legalább hét-nyolc három-négy ágyas, ízlésesen berendezett szoba található

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A Kossuth utcai sorompós vasúti kereszteződéstől egy kőhajításnyira, a Benczúr utca legelején található a Magyar Államvasutak Zrt. Balassagyarmati Forgalmi Csomóponti Főnökség kétemeletes irodaépülete. Ennek földszintjén dolgozik a térség vasúti forgalmának irányítószemélyzete és vezetősége, míg az emeleti részen szállásként szolgáló szobák is akadnak.

Úgy tudják, a Kossuth utcai épületben legalább hét-nyolc három-négy ágyas, ízlésesen berendezett szoba található
Fotó: H. M. / NMH

– Legjobb ismereteim szerint itt legalább hét-nyolc szoba van – mondta el a már nyugállományba vonult Szabó János, aki két évtizeden keresztül szolgált a nógrádi vasút kötelékében, és rendszeresen megfordult az irodaépületben.

– Ha jól emlékszem, ezek három-, illetve négyágyas, ízlésesen, komfortosan kialakított helyiségek, összesen tehát akár harminc ember is pihenhet itt. Legtöbbször természetesen a saját kollégáink vették ezeket igénybe egy-egy éjszakára, a más tájegységekről érkezett munkatársak, például kalauzok, vonatvezetők aludtak itt gyakrabban, de ha nem csal a memóriám, régebben még diákoknak is biztosítottak szállást tavasszal és nyaranta néhány alkalommal. Ahogy értesültem, mostanában ezek a szobák teljesen üresen állnak, pedig akár idegenforgalmi céllal is kihasználhatóak lennének. Lépten-nyomon úgy hallom, hogy a vasúti közlekedés egyre jobban „rámozdul” a turisztikára, nemrégiben szólt a fáma arról, hogy még itt, a nyugat-nógrádi vonalakon is járnak kerékpártárolásra alkalmas szerelvények Diósjenő környékén a börzsönyi kirándulásokhoz, illetve a váci és a fővárosi agglomerációs övezetben élők is előszeretettel jönnek felénk túrázni.

Szabó János hozzátette, milyen jó és érdemes lenne, ha ezek a szobák a vasúton utazó turisták számára kiadhatók lehetnének, és minél többen megismernék a mi pompás cserháti, Ipoly-völgyi vidékünket, beleértve a természeti kincseket, a hagyományainkat, a kulturális örökségünket. Ráadásul vonattal könnyedén megközelíthető több kiemelt látványosságunk, Diósjenő és Balassagyarmat értékein túlmenően megemlítette még Drégely várát, Szécsényt, illetve az ipolytarnóci ősmaradványokat, nem beszélve a folyó menti horgászturizmus fellendítéséről.

Természetesen a felvetéssel kapcsolatban megkerestük a MÁV Zrt. illetékeseit. Helyi szinten hiába is kopogtattunk volna, hiszen mindenfajta hivatalos tájékoztatást csak a budapesti vezérigazgatóság adhat, így végül a kommunikációs igazgatósághoz fordultunk kérésünkkel. Ahonnan levelünkre azt a választ kaptuk, hogy az említett helyiségek (tehát az irodaépületben lévő szálláshelyek, szobák) vasútüzemi területen találhatók, így üzembiztonsági szempontok figyelembevételével azok külső piaci fél részére, vagyis idegenforgalmi célzattal nem adhatók bérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában