autócsodák

2021.08.01. 14:06

Hatodszor rendezték meg a Palóc Historic Rallye-t

Hatodik alkalommal rendezték meg megyénkben a Palóc Historic Rallye-t. Ez egy olyan túra, ahol a sofőrök a közúti szabályokat betartva mennek végig a megadott szakaszokon. A szervezők a futamot időmérőpontokkal tették színesebbé, a találkozónak pedig az volt a célja, hogy mindenki jól érezhesse magát.

Fodor Orsolya

Az American Car Club Hungary volt az egyik szervezője a Palóc Historic Rallye-nak. A klub elnöke, Mihálszky Tamás portálunknak elmondta, hogy a verseny korábban túraként szerepelt a naptárukban.

– Színesebbé tettük az autózást azzal, hogy időmérőpontokat iktattunk be az útvonalba és hivatalos versenyt hoztunk létre az eseményből. A szabályok betartása mellett kellett teljesíteni időre az adott szakaszokat – magyarázta Mihálszky Tamás.

Az elnök hangsúlyozta: csak forgalomba helyezett autókkal lehetett részt venni a megmérettetésen. A szakaszidők pedig úgy lettek kitalálva, hogy azokat kényelmes tempóval lehessen teljesíteni, mivel ezen a vetélkedőn nem a sebesség volt a lényeg.

Mint mondta, GPS-t nem lehetett használni a classic kategóriában, ahol az 1980 előtt gyártott gépekkel indultak a résztvevők. A többi osztályban már a modernebb berendezések és természetesen az újabb gépkocsik is megengedettek voltak.

– Induláskor minden versenyző kapott egy hitelesített órát, ezeket a megadott helyeken ellenőrizték a szervezők. Hibapontot jelentett, ha valaki később, vagy előbb érkezett be az adott állomásra. A versenyt az nyerte, aki a legkevesebb hibával tudta teljesíteni az útvonalat – mondta a klub elnöke.

Hozzáfűzte: a futam egyetlen célt tűzött a zászlajára, mégpedig azt, hogy jól érezze magát mindenki, aki részt vesz benne, vagy épp csak gyönyörködik a járgányokban. Tavaly a vírushelyzet miatt túra formában rendezték meg az eseményt. Ez a rendezvény amúgy sem vonz nagy tömegeket, mivel a nézők csak rövid ideig láthatják az autókat az állomásokon, így nem szegték meg az akkor érvényben lévő szabályokat.

Idén 46 nevező vágott neki a versenynek összesen 23 gépkocsival. Ettől sokkal többet nem is tudtak volna fogadni a szervezők, mert az időkeretbe az már nehezen fért volna bele. A Palóc Historic Rallye így megmaradt egy családias légkörű, örömteli programnak és jövőre újra számíthatunk rájuk a megyénk útjain.

Számos települést útjukba ejtettek a versenyzők

A verseny szombaton rajtolt Bercelről, 250 kilométeres távot kellett megtenni a versenyzőknek. Az első nap állomásai között szerepelt Szécsény, Alsótold, Bánk és Nógrád. A második napon az utóbbi községből indultak, áthajtottak Nézsán, majd Béren érkeztek a célba. Az autórajongók az egyes állomásokon olyan különlegességeket is megcsodálhattak, mint például a Cadillac Eldorado, a Triumph Spitfire, a Volvo Amazon vagy a Porsche 911.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában