közlekedés

2021.08.05. 13:50

Félmilliárd forintból újulhatnak vagy épülhetnek hidak, utak és kerékpárutak megyeszerte

A Magyar Falu Programban idén is pályázhattak az ötezer főnél kisebb települések önkormányzatai a kezelésükben lévő utak, hidak, kerékpárutak építésére és felújítására. Szűkebb hazánkban harmincnégy község élt a lehetőséggel, amelynek köszönhetően több mint félmilliárd forintot fordíthatnak a fenti célokra.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

– Vizsláson a Kossuth út nem főúti szakaszán kezdődik az útjavítás. Az elnyert mintegy 14 millió 500 ezer forintból az úttest teljes szélességében új burkolatot kap, a munka bontással és javítással is jár. A helyiek által Kisrétnek nevezett terület egy szakaszán mintegy két hétig dolgoznak a szakemberek – közölte Sándor József polgármester.

Hozzátette: a József Attila út is felújításra szorul, így ha lehetőség nyílik újabb pályázatra, az önkormányzat él a lehetőséggel.

Nagybárkány önkormányzata szintén sikeresen szerepelt a Magyar Falu Programban, amelynek köszönhetően több mint 20 millió 600 ezer forintból újulhat meg a Kodály Zoltán út egy szakasza.

Tavaly és idén 66 kilométernyi közúti szakaszt is rendbe tettek már a szakemberek
Fotó: H. M. / NMH/Illusztráció

– A focipályához vezető útszakasz nincs leaszfaltozva, azt a részt is szeretnénk rendbe hozni és zúzottkővel beborítani az elnyert támogatásból – hangsúlyozta Balog Pál, a község első embere. – A faluban több olyan utca is van, ami felújításra szorul, egyebek mellett a Szabadság út és a temetőhöz vezető szakasz is nagyon rossz állapotban van.

Azok modernizálására továbbra is keressük a pályázati lehetőségeket.

Magyarnándorban már korábban is újultak meg utak a fenti program támogatásával, most 17 millió 600 ezer forintból három útszakasz is korszerűsödik. A Vadász utca, a Dózsa György út egy része, és ez utóbbit a József Attila úttal összekötő utcán is hamarosan elkezdődnek a munkálatok. Ahogyan eddig, úgy a jövőben is élni fognak a pályázati lehetőségekkel a zökkenőmentes közlekedés érdekében.

– Nógrádmegyer leghosszabb és legforgalmasabb része, a Rákóczi út teljes hosszában megújul az elnyert 26,7 millió forintos támogatásnak köszönhetően – tájékoztatott Verbói Gábor, a község polgármestere. – A munkálatok során a szakemberek kiszélesítik az aszfaltszőnyeget, és mellette a vízelvezetés is megoldódik. Korábban a határból ide folyó esővíz nagymértékben hozzájárult az érintett útszakasz rongálásához.

Mint mondta, a jövőben a Táncsics utat a temetővel összekötő, közel 500 méteres önkormányzati földutat szeretnék még korszerűsíteni. A faluban a többi utca rendben van, legfeljebb kisebb javítások, kátyúzások szükségesek azokon.

Márkháza önkormányzata bő 15 millió forintot fordíthat arra, hogy a közel 400 méteres Mester utca szilárd burkolatot kapjon.

– A közmunkaprogramban már kisebb javításokat eszközöltünk az említett szakaszon, azonban fiatal házasok költöztek oda, így fontosnak tartotta a település vezetése, hogy korszerű úton közlekedhessenek – fogalmazott Ipolyi János Lajos polgármester. Az Alkotmány úton vannak eladó telkek, így annak az aszfaltozását is szeretnék a jövőben pályázati támogatásból megoldani.

Közútjainkat folyamatosan újítják

Szűkebb hazánkban a Belügyminisztérium pályázata is hozzájárul a felújításokhoz. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei kirendeltsége is sorra újítja fel a kezelésében lévő szakaszokat. – Tavaly április óta vagyok a társaság Nógrád megyei igazgatója, akkor arra tettem ígéretet, hogy úthálózati szempontból itt mintamegyét szeretnék csinálni – fogalmazott a napokban egy útátadó ünnepségen Lehel Zoltán. – Ennek megvalósítására öt-hat évet kérek a lakosoktól és a közlekedőktől. A reformáció megkezdődött, amelynek hatásai már tapasztalhatók – tette hozzá. Mint mondta, az elmúlt évben és idén 66 kilométernyi utat újítottak fel, és további 30 kilométer korszerűsítése van kilátásban. Ez összesen közel száz kilométer, amely a megyei úthálózat mintegy 10 százalékát jelenti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában