támogatás

2021.08.13. 13:50

Fecskelakásprogram nyit újabb fejezetet az Ipoly-parti város életében

A sikeres első kör befejődését követően újra megnyílt a lakhatási támogatási pályázati lehetőség, vagy közkedvelt nevén a fecskelakásprogram az Ipoly-parti városban. Szep­tember másodikáig pályakezdő fiatal szakemberek adhatják be jelentkezésüket az önkormányzathoz, hogy két évig ingyen juthassanak bérelt otthonukhoz a település központjában.

Hegedűs Henrik

A két éves szerződések lejáratát követően ismét pályázhatóak a balassagyarmati fecskelakások

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Bizonyára sokan emlékeznek még, hogy két esztendővel ezelőtt a város önkormányzata a település központjában, a katolikus nagytemplommal szembeni két, a 19. században épült polgári ház emeleti fertályán felújított több lakást, ahová tudatosan fiatal pályakezdőket költöztettek. Ez volt hivatalos nevén az Esély otthon – Balassagyarmaton lakhatási pályázat, amit a köznyelv egyszerűen fecskelakásprogramként ismer. Az elindított akció rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen komoly érdeklődés mutatkozott a különböző alapterületű lakások iránt, és az első „fecskék” lassan ki is szállnak innen, hiszen megkeményedett egzisztenciájuknak köszönhetően immár saját otthonukban melegedhetnek a jövőben.

A második felvonás pedig a napokban indult. A városháza több fórumon jelentette meg felhívását, amelynek lényegéről a polgármester számolt be portálunknak.

– Az Esély Otthon – Balassagyarmaton elnevezésű rendeletünk értelmében pályázatot hirdetünk a város jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkező, elsősorban szociálisan rászorult vagy hátrányos helyzetű személyek letelepedésének támogatására – mondta el Csach Gábor. – Meghatározott időtartamra, azaz két évre tizenegy bérlakást biztosítunk a fiatal szakemberek számára. Fontos célkitűzésünk ugyanis, hogy az itteni székhelyű vagy telephelyű vállalkozások ösztönzésével egyidejűleg növeljük Balassagyarmat lakosságmegtartó erejét, és a fiatal pályakezdők szellemi tőkéjüket a város fejlődése érdekében kamatoztassák.

A két éves szerződések lejáratát követően ismét pályázhatóak a balassagyarmati fecskelakások
Fotó: H. Cs. / NMH

A pályázatra szeptember 2-ig lehet jelentkezni, természetesen szigorú szabályokhoz kötötten. A 18 és 35 év közötti személyeknek Nógrád megyei foglalkoztatási jogviszonnyal kell rendelkezniük, vagy már korábban, az „Esély Otthon – Balassagyarmaton” program keretében ösztöndíjat kaptak, esetleg a megtartott előzetes felkészítéseken részt vettek, illetve nincs saját tulajdonú, beköltözhető ingatlanuk. Vállalniuk kell továbbá, hogy legalább évi húsz óra közösségi célú önkéntes tevékenységet végeznek egy balassagyarmati közintézményben, netán civil szervezetnél, míg párok esetében közjegyzői okirattal kötelesek igazolni legalább az élettársi kapcsolat meglétét.

– A fecskelakásprogram első szakasza mindenképpen sikeresnek mondható, a második felvonástól ugyanezt várjuk – hangsúlyozta a polgármester. – A lakhatásért a fiataloktól semmiféle ellenszolgáltatást nem kér az önkormányzat, mindössze a rezsit és a közös költséget kell fizetniük. A lakások berendezési tárgyakkal, így bútorokkal, konyhai eszközökkel, mosógéppel felszereltek, ezek értékére a szerződés szerint a nyertes beköltözőknek kötelező biztosítékot vállalniuk.

Balassagyarmat számára ez a program óriási lehetőséget jelent, hiszen tovább kell erősítenünk eddig is meglévő ipari-kereskedelmi jelentőségünket nemcsak Nyugat-Nógrádban, hanem az egész megyében.

Előnyt élveznek azok a betelepülők, akik hiányszakmákban dolgoznak

Az elbírálásnál mindenképpen előnyt élveznek a harminc év alattiak, a hiányszakmában, valamint a dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézettel szerződésben álló orvosok és rezidensek, a közszolgálatban és kormányhivatalnál munkaviszonnyal rendelkezők. Lényeges kitétel, hogy egyedülállók csak 38 négyzetméternél kisebb lakásra jelentkezhetnek. A Rákóczi út 25. és 27. szám alatti lakások különböző méretűek. A tizenegy otthon közül a legkisebb 29, a legnagyobb 78 négyzetméteres, a többségük középkategóriás, azaz negyven és ötven négyzetméter közötti alapterületű. A pályázatokat legkésőbb szeptember 2-ig kell benyújtaniuk a jelentkezőknek. Az elbírálás szep­tember 23-ig megtörténik, az önkormányzat ifjúsági és családügyi bizottságának előzetes szakvéleményezése után, a nyertesek végleges névsoráról a képviselő-testület zárt ülésen dönt szeptember végén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában