ellátás

2021.08.18. 13:45

Életük végéig törődnek a szépkorúakkal a nógrádi gondozási központban

A helyi Szent Miklós Gondozási Központhoz hozzácsatolták a cserhátsurányi Szent István Gondozási Központot és az endrefalvai Remény Alapszolgáltató Központot.

Szenográdi Ferenc

Jeszenszki Viktória, a gondozási központ vezetője

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Az így létrejött intézmény fenntartója a Váci ­Egyházmegye Szamaritánus Központja. Az intézmény vezetője Jeszenszki Viktória lett, aki korábban a Remény Alapszolgáltató Központot vezette.

Portálunknak elmondta, hogy Rimócon 2019-ben megszűnt a nappali ellátás, mivel arra nem mutatkozott igény. Viszont házi szolgálatot és szociális étkeztetést ott is biztosítanak. A járványveszély visszavonulását követően Endrefalván 27, Cserhátsurányban 17 személy veszi igénybe a nappali ellátást. A lakók részére különböző programokat szerveznek, játék, tévézés, olvasás, beszélgetés teszi hangulatossá az ott tartózkodásukat. A közös étkezést nem kötelező igénybe venni. Az intézmény feladatkörébe tartozik a szociális étkeztetés, az ebédet az önkormányzatok konyháján főzik meg, és az intézmény gondoskodik a kiszállításról.

Jeszenszki Viktória, a gondozási központ vezetője
Fotó: Sz. F. / NMH

A három település közül Rimócon és Endrefalván házi segítségnyújtást is biztosítanak az arra rászorulók részére. Ezt Rimócon 27-en, Endrefalván 18-an veszik igénybe. A házi gondozók szociális ápoló-gondozó végzettséggel rendelkeznek. A betegeket ellátják, mentális támogatást nyújtanak részükre. A bevásárlástól kezdve a gyógyszerek felíratásáig, kiváltásáig többféle feladatot is ellátnak, de ami a legfontosabb, emberi szót, együttérzést visznek az egyedülállók otthonába.

Az intézmény feladata, hogy segítsék az idős rászorulókat, hogy azok egészségi, szociális ápoltságukat minél tovább megőrizzék, érezzék a törődést, amivel élhetőbbé teszik idős éveiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában