tanácsok az iskolakezdésre

2021.08.15. 15:28

Az iskolai teljesítményt is befolyásolja a nem megfelelő táplálkozás – a nógrádi dietetikus ad tanácsokat

Kifejezetten figyelni kell a táplálkozásunkra, ha minél tovább meg szeretnénk őrizni az egészségünket, és olyan állapotban szeretnénk tudni az immunrendszerünket, hogy az megbirkózhasson az esetleges fertőzésekkel. A gyerekek fejlődő szervezete még inkább igényli a minőségi, tápanyagban gazdag ételeket, és nem mindegy, hogy mi kerül az uzsonnásdobozba, ha szeptemberben elkezdődik az új tanév.

Fodor Orsolya

A dietetikus szerint érdemesebb tízórait és uzsonnát csomagolni a diákoknak

Forrás: Pexels

Nemsokára elkezdődik az iskola, a gyerekek pedig közösségbe mennek. Herczeg Szilvia dietetikus úgy véli, hogy fontos odafigyelni a szülőknek a csemetéjük táplálkozására akkor is, ha nem otthon tartózkodnak.

– Ahhoz, hogy megőrizzük önmagunk és gyermekeink egészségét, nem elég csak a minőségi alapanyagok kiválasztása, hanem az elfogyasztásra szánt mennyiségre is figyelni kell. Így elkerülhető az elhízás, ami akkor is a betegségek kockázatát rejti magában, ha a szükséges tápanyagokat megkapja a szervezet, de azok kalóriaértéke eltér a szükségestől – mondta a szakember.

Hozzátette: érdemes követni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlását, ami segít eligazodni a sok információ között. Naponta kell fogyasztanunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, teljes értékű gabonaféléket, sovány húsokat, tejtermékeket – öt-hat alkalommal –, hogy megőrizhessük az egészségünket.

Mint mondta, fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás is. Elsősorban a tiszta víz alkalmas leginkább a folyadékpótlásra, de emellett gyümölcs- és zöldséglevek, teák, tejes italok is jótékonyan hathatnak, ha mértékkel fogyasztják azokat.

– Az idénygyümölcsök és zöldségek esetében lényeges az alapos tisztítás. Elsősorban friss formában javasolt a fogyasztásuk, mert a hőkezelés által veszítenek a vitamin- és ásványianyag-tartalmukból. Nincs olyan közöttük, ami kevésbé lenne egészséges, csak arra kell figyelni, hogy változatosan állítsuk össze belőlük a napi menüt – fejtette ki Herczeg Szilvia.

A szakember arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások az egészségünk megőrzését is befolyásolták. A négy fal között eltöltött idő a legtöbb ember számára a mozgás rovására ment, emellett pedig sokan gyakrabban látogatták meg a konyhát, mint az szükséges lett volna.

– Az ideális testsúlyt a megfelelő táplálkozással és a mozgás mennyiségével tudjuk szabályozni, ha ebből valamelyik tényező zavart szenved, akkor hízás alakulhat ki az arra hajlamos embereknél. Ez a gyermekekre éppen úgy igaz, mint a felnőttekre – mondta a szakember.

A dietetikus azt javasolja, hogy az iskolakezdés után a büfére adott pénz helyett érdemesebb tízórait és uzsonnát csomagolni a diákoknak. Az édes péksütemények nem alkalmasak arra, hogy támogassák az immunrendszer működését és fedezzék a növekedésben lévő szervezet igényeit.

– Magas rosttartalmú pékárukból is remek szendvicsek készíthetők. Ezek mellé a csokoládé helyett inkább gyümölcsöt vagy csökkentett cukortartalmú müzliszeletet is csomagolhatunk, de fontos a változatosság az uzson­nás­do­boz­ban is – fogalmazott a dietetikus.

Kiemelte: a vegyes, teljes értékű étkezések biztosíthatják az egészség megőrzését, ami lényeges szempont a járvány elleni küzdelemben is.

Inkább többször étkezzünk, de egyszerre együnk kevesebbet

Herczeg Szilvia dietetikus úgy látja, hogy napjainkban sokan nem az egészséges táplálkozás alapelveit követik. Káros mennyiségű édességet fogyasztanak már a legfiatalabbak is, emellett előnyben részesítik a magas zsírtartalmú ételeket. Ha nem a megfelelő harapnivaló mellett tesszük le a voksunkat, az akadályozhat a munkavégzésben, a tanulásban és a koncentrálásban is.

– Kellő rosttartalmú táplálékot választva viszont elkerülhető lehet a kínzó éhségérzet kialakulása. A rendszeres étkezési ritmus betartásával csökkenthető a sóvárgás is. Ha valaki folyton engedne a kísértésnek, akkor nagy eséllyel válhat túlsúlyossá – mondta a szakember, hozzátéve: – Számos betegség megelőzhető lenne, ha időben hozzánk, dietetikusokhoz fordulnának az emberek. A napról napra változó divatétrendeket nem valószínű, hogy olyan szakember készíti, aki jártas a táplálkozástudományban, és garantálni tudja az ajánlása egészségre gyakorolt pozitív hatásait. A makro- és mikrotápanyagok nem megfelelő bevitele hiánybetegségeket okoz, ami számos kellemetlen tünettel járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában