babazászló

2021.07.12. 06:57

Zászlók hirdetik az újszülött érkezését: így ünneplik a babákat megyénkben

Rózsaszín és kék babazászlókkal ünneplik Nógrád megye több településén az újszülöttek érkezezését. Emellett néhány önkormányzat pénzbeli támogatást vagy ajándékcsomagot is ad a családoknak.

Nagy Orsolya

Turopoli Zsolt polgármester szerint minden újszülött boldogságot visz a település életébe

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Több település is csatlakozott szűkebb hazánkból a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom babazászló-kezdeményezéséhez. Az akció még 2011-ben indult el hagyományteremtő céllal, amely során az önkormányzatok, közintézmények, otthonok és magánházak homlokzatán egyaránt lobognak a zászlók, megünnepelve az újszülöttek érkezését.

A szervezet azt szeretné elérni, hogy a gyermekvállalás ne terhet és gondot jelentsen a családok számára, hanem igazi áldást, boldogságot hozzon az életükbe.

Néhány hónappal ezelőtt Vanyarc is csatlakozott a felhíváshoz. Kalmárné Fekete Anna, a falu könyvtárának vezetője korábban elmondta, hogy a kék és rózsaszín lobogók mellett egy üdvözlős molinót is készítettek verssel. Amennyiben a szülők is hozzájárulnak, minden alkalommal kitesznek egy fotót is az újszülöttről a művelődési ház egyik ablakába. Az intézmény vezetője örömmel fogadta a kezdeményezést, s bár nem születik sok gyermek a községben, de fontosnak tartja, hogy valamilyen formában köszöntsék az újonnan érkező jövevényeket. A helyi önkormányzat egyébként egyszeri tízezer forintot is ad a családoknak támogatásként.

Turopoli Zsolt polgármester szerint minden újszülött boldogságot visz a település életébe
Fotó: H. Cs. / NMH

Taron is kitűzik a színes zászlókat, ha újabb baba születik a községben. Turopoli Zsolt polgármester hangsúlyozta a kezdeményezés fontosságát, hiszen manapság egyre jobban jellemzi a falvakat az elnéptelenedés. Elmondta: ez ellen küzdeni kell, hiszen minden gyermek boldogságot hoz egy település és a család életébe is. A községvezető hozzátette: Taron sok kisgyermekes család él.

Frenyó Gábor, Szügy polgármestere korábban úgy fogalmazott, hogy a zászlót a polgármesteri hivatal épületére helyezik ki. Ezzel szeretnék tudatosítani, hogy a gyermek nemcsak a szűkebb családnak, de az egész közösségnek fontos. Amennyiben a szülők is hozzájárulnak, akkor a közösségi oldalon is közzéteszik a babák érkezését.

Sándor József, Vizslás polgármestere kiemelte, hogy a megyében az elsők között csatlakoztak a mozgalomhoz, mivel szeretnék, ha minél több fiatal és felnőtt a településen maradna és alapítana családot.

Vizsláson is zászlóval köszöntik a csecsemőket
Fotó: H. Cs. / NMH

– Ezzel a gesztussal szeretnénk kedveskedni a helyi családoknak, pároknak. Az önkormányzat felajánlásával, amikor egy kisbaba megszületik, ajándékba adunk egy Én is vizslási vagyok feliratú előkét, amely mellé egy kezdő babacsomag is jár. Ebben van egyebek mellett pelenka, rágóka, de fürdetőszer is – ismertette Sándor József, aki azt tapasztalta, hogy a helyiek is örülnek a mozgalomnak. Az önkormányzat mindig megosztja a közösségi oldalon is az új lakó érkezését, a szülők jóváhagyásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában