balesetveszélyes

2021.07.07. 17:33

Rengeteg az úthiba: kátyútenger nehezíti a rétsági autósok életét

Elviselhetetlen állapotokra panaszkodnak a rétságiak és a településen átutazók a város déli részén található vasúti kereszteződésben. A terület a MÁV tulajdona, annak karbantartásáért a vasúttársaság felel. Az ígéretek szerint hamarosan teljesen kijavítják az érintett útszakaszt.

Hegedűs Henrik

Mezőfi Zoltán polgármester (képünkön) a vasúti kereszteződésnél mutatja a tarthatatlan útállapotokat

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Lassan másfél évtizede szünetel a vasúti közlekedés Diósjenő és Romhány között. A sínpár környezetében elszomorító állapotok uralkodnak. Így van ez Rétságon is, ahol a nemzetközi forgalmat bonyolító 2-es főút keresztezi a vágányt. Az átjáróban a sok kátyú és az egyenetlen úttest miatt gyakoriak a balesetveszélyes helyzetek.

– Minap a szemem láttára döngetett itt át egy kamion – panaszolta a Rétságon élő Molnár Zoltán. – Legalább hetven kilométeres sebességgel jött, hogy lendületet kapjon a szemközti dombra kapaszkodáshoz. Nem ritka, hogy egyenesen nagy ívű kerülést hajtanak végre az átjáróban a járművek, persze csak akkor, ha belátható távolságon belül senki sem közeleg szemből. Nemrégiben kijött ide egy sárga mellényes munkás, egy szűk, egy négyzetméteres övezetet leterített, és pár zsák tartalmát leszórva némi aszfaltozást végzett. Hiába, mert két nap múlva a nagy méretű teherkocsik máris újra kivájták a mélyedést – tette hozzá.

Mezőfi Zoltán polgármester társaságában jártunk a helyszínen. Valóban elég elkeserítőek a viszonyok. A fentebb említett kátyúzásnak már semmi hatását sem észleltük, legalább húsz centiméternyi mélyen süppedt be a friss aszfaltozás. Akadt, aki óvatosan, a szabályokat betartva lassított az átjáróban, de egy városközpont felől érkező kamion úgy „elhasított” mellettünk, hogy a szele kis híján a szomszédos árokba repített bennünket.

– A közelmúltban egyeztetést tartottunk az érintettekkel, a közlekedési felügyelet, a közútkezelő képviselőivel, és a MÁV munkatársával – közölte a polgármester.

– Megállapodtunk, hogy mielőbb végleges megoldást kell találni a kereszteződés rendbetételére. A közútkezelő ezt a feladatot szívesen végrehajtja, de mivel a törvényi előírások szerint az átjárók területe MÁV-tulajdon, ezért ezzel kapcsolatban csak a vasúttársaság intézkedhet. Addig is történt átmeneti kátyúzás, de hosszabb távon ez egyáltalán nem eredményes – emelte ki a településvezető. Reméli, hogy a folyamatos figyelmeztetéseik és érveik meghallgatásra találnak, és záros határidőn belül olyan felújítást végeznek a helyszínen, ami a lakosság és a közlekedők számára egyaránt elfogadható lesz.

Újra felméri a terepet a társaság

Megkerestük a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. vezetését, ahol a kommunikációs igazgatóságot részletesen tájékoztattuk az ügy minden apróságáról.

Levelünkre néhány napon belül a következő válasz érkezett: a vasúttársaság munkatársai a közútkezelő szakértőjével a napokban ismételten bejárták a helyszínt és tökéletesen felmérik a terepet, megszabva a beavatkozási lépéseket annak érdekében, hogy mindenki számára megnyugtató megoldást találjanak. Mint írták: az újabb egyeztetés és a körülmények megállapítása nyomán jelenleg a műszaki tartalom kidolgozása zajlik, ezután végezhetik el a tényleges munkákat, vélhetően még az idén nyáron, így az átkelőben döccenők és kátyúkerülések nélkül közlekedhetnek utána a járművek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában