vadállat

2021.07.11. 12:16

Ismét medve sétált a maconkai víztározónál, ezúttal fotó is készült róla

A fotón a távolban látható egy állat, ami olvasónk szerint egy medve. Nem ez az első alkalom, hogy a maconkai víztározónál vadállatot láttak.

Olvasónk, Sági Gábor küldte el portálunknak azt a fotót, amin állítólag egy medve látható, és a maconkai víztározó környékén kapták lencsevégre.

- Nem azért hívom fel a figyelmet a medvére, hogy bárki megijedjen, hanem azért, hogy mindenki figyeljen. Vakáció van, a gyerekeink jönnek, mennek a környéken. Maconkán és a Kúria úton is jelezték már, hogy medvét láttak. Ez nem kitaláció, hanem valós veszély, mindenki vigyázzon magára – írta olvasónk.

Fotó: Beküldött

Ahogy arról beszámoltunk, Bátonyterenye környékén már folyamatossá váltak a medveészlelések. Erre Letovai Zoltán, a város alpolgármestere a közelmúltban " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán hívta fel a város lakóinak figyelmét arra, hogy az elmúlt egy évben tíz olyan esetről is tud, hogy a környéken medvét észleltek. A felsorolásból kiderül, hogy Mátraverebélyben, Kányáson, Szúpatakon, Bükkvölgyben, Csentén, Maconkán és a Szilason is találtak már az állatra utaló nyomot, vagy esetleg látták is a medvét.

Nemrég írtunk arról, hogy a Nógrád megyei medvefigyelő közösségi oldal szerint ismét medvét véltek látni Karancsságon, Etesen és Karancsalján is. A tájékoztatások szerint egy anyamedvét láttak bocsaival együtt.

Az elmúlt időszakban folyamatosan észleltek medvéket Nógrád megyében. Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, Erdőkövesd határában a Sütő-völgyben medve lábnyomaira bukkantak május végén, de korábban írtunk arról is, hogy egy Nógrád megyei víztározónál horgászok láttak medvét, pár hete pedig újabb nyomokra bukkantak Diósjenőn és a megyehatáron is. Előtte pedig egy anyamedvét és bocsát vélték látni Alsópetény határában, a Prónay-kilátó környékén.

Mit tegyünk ilyenkor?

Korábban megírtuk, hogy mit érdemes tenni a nógrádi erdőkben, ha nem akarunk medvével találkozni.

Szin János erdélyi medvepásztor szerint több vadállat is járhatott a nógrádi vidéken.

– Kerüljék annak a lehetőségét, hogy medvével találkozzanak, s lehetőleg ne menjenek a sűrű aljnövényzet közelébe. A medve nem játék! Ha mégis összefutnának eggyel, akkor hangoskodni kell az erdőben, fütyörészni vagy énekelni. Az sem baj, ha rossz a hangja valakinek, vagy hamiskásak a dallamok – tanácsolta a medvepásztor. Hozzátette: egy másik módszer, hogy botokat kell összeütögetni. Egy a lényeg, hogy jó zajos legyen.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik