felújítás

2021.07.13. 15:47

Hét nógrádi egyházközség is elnyerte a több millió forintos támogatást

A Magyar Falu Program Egyházi közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatás című kiírásán Nyugat-Nógrádban hét egyházközség nyert el több mint tizenhárom és fél millió forint támogatást.

Lászlók Judit

Martos György, a legnagyobb összegből fejlődő Nőtincsi Római Katolikus Egyházközség plébániavezetője

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A Magyar Falu Program Egyházi közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatás című pályázatán a Balassagyarmati Református Egyházközséghez tartozó Berceli egyházközség 1,6 millió forintot, a Rétsági 1,9 millió forintot, míg a Romhányi 1,7 millió forint támogatást nyert el. Rajtuk kívül a Felsőpetényi Evangélikus Egyházközség 1,5 millió, a Nógrádi Római Katolikus Egyházközség 2,2 millió, a Nőtincsi Római Katolikus Egyházközség 4 millió, illetve a Dejtári Római Katolikus Plébánia Hivatal 384 ezer forint támogatásban részesült.

A kiíráson a legnagyobb támogatást a Nőtincsi Római Katolikus Egyházközségnek sikerült megszereznie. Martos György plébániavezető elmondta, hogy ez az összeg fedezi egy közösségszervező munkaerő alkalmazását, illetve egy közösségi program megszervezését és lebonyolítását is.

– Meggyőződésünk, hogyha a hitélet mellett a hétköznapi élethez segítséget nyújtó ismereteket is tudunk biztosítani az embereknek, akkor motiváljuk őket abban, hogy kimozduljanak otthonról, közösségi életet éljenek és segítsék egymást – mondta Martos György. Hozzátette: – Az a célunk, hogy a közösségi programon olyan kertészeti ismereteket szerezzenek a résztvevők, amelyek segítséget nyújtanak az otthoni teendőkben. Ilyen lehet például a levendula feldolgozása. A tender tartalmazza többek között a képzéshez szükséges modern tárgyi eszközök, illetve padok és asztalok beszerzését is. Mindebben pedig partnerünk a Váci Egyházmegyei Karitász.

Molnár Ambrus, a Balassagyarmati Református Egyházközség lelkipásztora arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Berceli egyházközség által elnyert 1,6 millió forintot a gyülekezet működéséhez szükséges eszközökre fordítják. Ez azt jelenti, hogy olyan készülékeket vásárolnak majd az összegből, amely továbbra is biztosítja az istentiszteletek interneten történő élő közvetítését. Így azok a gyülekezeti tagok is láthatják az istentiszteletet, akik személyesen nem tudnak azon részt venni. Emellett a pályázat zenei eszközök beszerzését is tartalmazza.

A Felsőpetényi Evangélikus Egyházközség kicsivel több mint másfél millió forintot nyert el közösségszervező dolgozó bértámogatására. Benyusovics Dalma, a helyi gyülekezet aktív tagja elmondta, hogy ezáltal a közösségük egy tagjának tudnak majd munkát biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában