újra együtt

2021.07.21. 19:50

A világjárvány sem törhette meg a nógrádi települések és testvérvárosainak kapcsolatát

Csakúgy, mint hazánk városainak, falvainak nagy részében, Kelet-Nógrád legtöbb községében is aktív testvértelepülési kapcsolatokat ápolnak egy-egy európai településsel. Jellemzően nyáron rendeznek ilyen jellegű találkozókat, amelyek tavaly a járvány miatt sok helyen elmaradtak. A falunapokat most még nem tartják meg biztonsági okokból, azonban a legtöbb helyen már terveznek közös programokat a külföldiekkel.

Cserhalmi Adél

Vanyarcon idén elmarad a haluskafesztivál, de a megyei polgárőrnapot megtartják, amelyre meghívták Alsósztregovát

Forrás: NMH

Fotó: Balazs Ladoczki

Mátramindszent polgármestere, Horváth János elmondta: a vírusveszély alatt is folyamatosan érdeklődtek egymás iránt. – Hét testvértelepüléssel kötöttünk együttműködési megállapodást. A Felvidéken Terbegéccel, a Délvidéken Muzslya városrésszel, Erdélyben Érmindszenttel és Csíkmindszenttel, a magyarok közül pedig Pérrel, Mindszent városával és Csonkamindszenttel tartunk fenn kapcsolatot. Általában falunapokon szoktunk találkozni, de idén elmaradt ez a rendezvényünk. Viszont nemrég ellátogatunk Terbegécre és Muzslyára is. A Mindszent nevű települések nyár végén terveznek közgyűlést, ahol a város- és faluvezetők találkozhatnak egymással.

– Nemti tavaly nyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től egymillió forintot, amit nem tudtunk elkölteni – mondta Széll Józsefné, a község polgármestere. – A pályázat célja Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta települései közötti magyar–magyar kapcsolatok ápolása, valamint a testvértelepülési programok, együttműködések támogatása, a kapcsolatok gondozása. A testvértelepülésünk Görgényüvegcsűr, ami az erdélyi Maros megyében található. Éppen most leveleztük le az ottani faluvezetővel, hogy a Szent Mihály-napi búcsúra szeptember utolsó szombatján utazunk hozzájuk, ha a vírus nem szól közbe.

Erdőkürt polgármestere, Szebenszkiné Palik Katalin arról tájékoztatott, hogy a vírushelyzet idején internetes formában és telefonon tartották a kapcsolatot a „testvéreikkel”. – Öt testvérkapcsolatunkból kettő magyar, Hejőkürt és Tiszakürt, de három felvidéki testvérfalunk nevében is szerepel a kürt szó: Hidaskürt, Csallóközkürt és Kürt. Nálunk idén is elmarad a falunap. Azért döntöttünk így, mert egy ilyen rendezvény 1500–2000 embert is megmozgat. Nem szeretnénk, ha újból elterjedne a koronavírus. Reméljük, hogy jövőre már csak rossz emlék lesz a járvány. A Kürt nevű testvértelepülések mindig hat évre kötnek nemzetközi együttműködési megállapodást, ami idén telik le. Mi, községvezetők összeülünk, és újra aláírjuk, hogy együttműködünk az oktatás, a kultúra, a szórakozás és minden más egyéb területen, amelyek a községek fejlődését elősegíthetik – mondta Erdőkürt polgármestere.

Hrncsjár Mihályné, Vanyarc vezetője kifejtette: falujuk szlovák nemzetiségi, ezért a szlovákiai Alsósztregovával kötöttek megállapodást még korábban. – A napokban vettük fel a kapcsolatot az ottani polgármesterrel. Írtunk nekik levelet is, hogy sajnos nem tartjuk meg a népszerű haluskafesztivált, viszont úgy néz ki, hogy nálunk lesz a megyei polgárőrnap, amelyre meg is hívtuk Alsósztregovát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában